Kamen spoticanja

Srbijanska Srpska napredna stranka (SNS) koju vodi Aleksandar Vučić i Socijalistička partija Srbije (SPS) na čijem je čelu Ivica Dačić već godinama su partneri u vlasti i dovoljna protuteža klimavoj opoziciji u toj zemlji. Ipak, u posljednje vrijeme ti odnosi su poljuljani.

Mediji, a prije svega tabloidi za koje vrijedi javna tajna da su pod kontrolom Vučića i SNS-a posljednjih dana potenciraju zategnute odnose na relaciji Vučić - Dačić. A kada takvi mediji to potenciraju, nema sumnje da su na "dobrom izvoru" u SNS-u.
SNS je dominantniji partner u vlasti, dok SPS predstavlja dovoljnu, i više od toga, većinu da Vučić sa svojom bratijom kontroliše sve procese u Srbiji. Tako se Vučić bavi unutrašnjim državnim i vansjkim pitanjima, a Dačić kao ministar vanjskih poslova ne upliće se mnogo u unutardržavna previranja, barem ne javno.
Srpska napredna stranka sutra će imati sjednicu Predsjedništva na kojoj se očekuje i rasprava o odnosu sa SPS-om. Odnosi su vidno poljuljani kada je lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović otkrio da ga Ivica Dačić, šef SPS-a, zove i traži da ga ne napada. To je jedna od stvar koja se zamjera socijalistima. Iz te stranke poručuju da su spremni i da budu opozicija, iako se kriza maksimalno pokušava minimalizirati.
Takav odnos snaga dolazi u trenucima kada se za Srbiju ne nazire najpovoljnije rješenje za Kosovo i kada specijalni američki izaslanik Matthew Palmer jasno poručuje da je Beograd taj koji treba popustiti. To Vučiću stvara dodatni pritisak, a ukoliko izgubi podršku Dačića i SPS-a, političke prilike u Srbiji mogle bi konačno prerasti u jednu novu fazu. Jer, bez obzira na dugogodišnju saradnju sa SNS-om i participiranje u vlasti, SPS ne želi luksuz da u javnosti bude okarakterisana kao stranka koja je izgubila Kosovo s Vučićem, što je već odavno jasan historijski fakt.