Američki stručnjak za istočnu Evropu i zapadni Balkan

Američki stručnjak za istočnu Evropu i zapadni Balkan Janusz Bugajski, smatra da će Bijela kuća možda naći rješenje za spor između Kosova i Srbije, zbog čega Vašington posvećuje više pažnje tom pitanju, prenosi Koha.

Najaktivnije američko angažovanje nije guranje EU na stranu, već se i EU odrekla svoje uloge u regionu neuspjehom da ubrza proces proširenja, precizirao je Bugajski.

"Nakon što je pomogla u postizanju sporazuma između Sjeverne Makedonije i Grčke, Bijela kuća vjeruje da može da nađe rješenje za spor između Kosova i Srbije", istakao je Bugajski, i dodao da je ambasador Grenell nov na Balkanu, ali ima pregovaračko iskustvo u UN.

Naveo je, da je Palmer specijalista za Balkan, i možda će pomoći ovom procesu i da će "biti zadužen za šire teme, kao što su međunarodna integracija i regionalna saradnja".

Međutim, američki analitičar ne očekuje da će sporazum između Kosova i Srbije biti postignut brzo, s obzirom na to da se na Kosovu tek treba formirati novu vladu dok se Srbija bliži izborima.

Što se tiče političke situacije na Kosovu, Bugajski ima velike pohvale za pobjednika izbora i vjerovatno sljedećeg premijera Albina Kurtija.

Na pitanje o prisutnosti Kurtija u procesu dijaloga, Bugajski je odgovorio:

"Kurti je u jedinstvenom položaju jer nije bio dio vladajućih struktura u sjenci pre OVK niti se gerila transformisala u političara. Beograd će ga teško ugušiti optužujući ga za ratni zločin ili korupciju. On donosi novi nivo entuzijazma u borbi protiv problema u zemlji. To će mu takođe pružiti prednost u međunarodnoj areni. Iz spoljnopolitičke perspektive, nema mnogo šansi da se posegne za sporazumom koji bi naneo štetu Kosovu i mislim da će to biti težak, ali racionalan pregovarač koji može sarađivati sa SAD".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore