APELIRAO NA ČELNIKE EU

Makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je lidere Europske unije da će njegova vlada “biti mrtva” ukoliko Bruxelles ne donese odluku o početku pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije s EU.

“Ako lideri članica EU u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora, ili je još jednom odlože, naša vlada će biti mrtva”, rekao je Zoran Zaev u Beču.

Makedonski premijer je objasnio da je zastupnicima obećan početak pregovora ukoliko podrže promjenu Ustava i imena države, kao i sporazume Grčke i Makedonije, prenosi Tanjug pozivajući se na Plusinfo.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izrazio je u srijedu zabrinutost odgodom početka pristupnih pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenivši da to može izazvati destabilizaciju u tim državama kao i gubitak vjerodostojnosti EU.
 
Podnoseći slovenskom parlamentarnom odboru za vanjsku politiku izvješće o sastanku ministara vanjskih poslova država članica, koje je proteklih dana održano u Luksemburgu, Cerar je kazao da mu je žao što je Francuska blokirala nastojanje ostalih članica da pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom započnu te je izrazio bojazan da bi to moglo izazvati destabilizaciju u tim državama.

"Ne otvorimo li pregovore s obje države, EU će izgubiti svoju vjerodostojnost i pogaziti vlastita obećanja", ustvrdio je Cerar dodajući kako bi se EU tako odrekla i preporuka koje im je dala Evropska komisija na odlasku vezano uz početak pregovora s novim potencijalnim članicama.

Osim toga, Evropska unija bi, produžavanjem odluke o početku pregovora, mogla postati suodgovorna za eventualno pogoršanje političke situacije u Sjevernoj Makedoniji i šire, kazao je Cerar.