Prenos na nivo međunarodne konferencije

Različite varijante formata budućeg dijaloga između Kosova i Srbije, o kojima se spekuliše u javnosti, mogle bi taj proces da prenesu na nivo međunarodne konferencije, uz ućešće SAD, Rusije, Njemačke i Francuske, ali to nosi rizik da se status Kosova ponovo dovede u pitanje, objavio je dnevni list Zeri.

Predavač na Univerzitetu u Parizu Nezir Kraki rekao je za Zëri, međutim, da ne vjeruje da će se SAD i neke države EU uključiti aktivno u proces dijaloga.

"Ne očekujem ništa konkretno u ovom procesu. Mnogo nejasnoća je stvoreno, od tema koje su vodile dijalog u ćorsokak. Nerealno mi izgledaju očekivanja nekih u Prištini da će biti aktivnog američkog, njemačkog i francuskog učešća. Trenutno je to samo izraz volje za brzim zatvaranjem ovog procesa", rekao je on.

Kraki je upozorio da bi uključivanje velikih sila u proces dijaloga moglo da donese i rizik da status Kosova bude doveden u pitanje.

"Mislim da Kosovo ne bi trebalo da prihvati da se pridruži kombinacijama na visokom nivou, jer bi to zapečatilo međunarodnu sumnju u njegovu državnost i trenutni oblik statusa. Što je veći politički nivo dijaloga, to je veći rizik od ponovne rasprave o statusu Kosova", rekao je Kraki.

Izvor: Kosovo Online