Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, izjavio je za Glas Amerike da sljedeća vlada Kosova mora da bude spremna da suspenduje takse, koje su, kako je naveo, "prepreka za nastavak dijaloga" između Beograda i Prištine.

Palmer je dodao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje taksi odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenute postizanju sporazuma, preneo je Glas Amerike.

"Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu, koji su zakazani za 6. oktobar, poslije čega slijedi proces formiranja vlade", rekao je Palmer dvije nedjelje pošto se vratio iz posete regionu, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

"Mi ćemo jasno staviti do znanja da su naša očekivanja da sljedeća vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje takse, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u namjeri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojom sudbinom".

Palmer ističe da bi SAD voljele da sljedeća vlada Kosova prepozna da je sporazum sa Srbijom njen prioritet i da je suspenzija tarifa dio toga. On takođe naglašava da su SAD posvećene postizanju rješenja, koje će na kraju dovesti do integracije Srbije i Kosova u evropsku zajednicu.

"Mi ostajemo posvećeni tome. To je važno za SAD i spremni smo da sarađujemo sa Beogradom, Prištinom, vlastima u Srbiji i na Kosovu, u ostvarenju tog cilja. Mi to ne možemo sami, dvije strane moraju da predvode te napore. Mi želimo rješenje koje je smišljeno lokalno, rješenje koje je dugoročno, koje može da se ’proda’ objema stranama. Rješenje iza kojeg mogu da stanu i SAD i međunarodna zajednica. Mi smo njihovi partneri u ovom procesu, ali oni su ti koji moraju da ga vode", smatra Palmer.

Izvor: VOA