Bivši izaslanik EU za Kosovo

"Očigledno da postoji nova politička inicijativa SAD i da je u Vašingtonu došlo do promjene stava prema Kosovu, na koju SAD gledaju kritičkije", ocjenjuje bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Petrič povodom jučerašnjeg susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Mikea Pompea, kaže za Tanjug da je do tog zaljučka došao i na osnovu razgovora sa zvaničnicima SAD, koje je on imao proteklih nedjelja.

Kako kaže Vašington kritičkije sada gleda na politiku Prištine, posebno na takse, jer one negativno utiču na ekonomsku perspektivu regiona.

"Takse slabe i ideju regionalne slobodne ideje CEFTA, i ova jednostrana mjera premijera Kosova utiče na ekonomski razvoj regiona", dodao je on.

Petrič je podsjetio da je prije izvesnog vremena predsjednik SAD Donald Trump uputio pismo predsjednicima u Beogradu i Prištini i ponudio američku podršku i smatra da je to, u osnovi dobro, ali, kako kaže, istovremeno žali što prijeti opasnost da Brisel bude izbačen iz igre oko pronalaženja rješenja za kosovsko pitanje.

Povodom spekulacija da bi SAD mogle predložiti održavanje konferencije za rješenje kosovskog pitanja, Petrič je kazao da je on izneo takvu ideju prije godinu dana, ali da je to trebalo da bude pod vodstvom EU.

"Smatrao sam da postoji mogućnost da se organizuje neka vrsta evropskog Dejtona, možda u Briselu, sa ciljem rješavanja ovog pitanja. Pošto je proteklih godina razgovarano o gotovo svim pitanjima smatrao sam da je bilo moguće, ako postoji politička volja svih uključenih, a tako Beograda, Prištine i Brisela, ali i Vašingtona, naći rješenje“, kaže on.

Upitan da li vjeruje da je Vašington otvoren i za razgovor na temu razgraničenja Petrič podsjeća da promjenu granica odbija posebno Njemačka, ali da on smatra da ne treba odbaciti ni jednu varijantu.

"Smatram važnim, u slučaju da se organizuje takva jedna konferencija, da se nijedna varijanta ne isključuje unaprijed. Šta će na kraju biti dogovoreno stvar je pregovora i boljih argumenata", kaže Petrič.

On ističe da u svakom slučaju rješenje mora doneti veću stabilnost, bezbjednost i osigura razvoj ekonomije cijelog regiona.

Prije toga, kaže u svakom slučaju,da bi dijalog bio nastavljen, moraju da se najprije ukinu takse.

Dodaje da nije siguran da će, ako dođe do brzog ukidanja taksi, ostati još vremena za organizovanje konferencije za rješenje kosovskog pitanja prije izbora na Kosovu.

"Potrebno je da se uspostavi i nova Evropska komisija u Briselu i da se ona malo uhoda. Prema mom mišljenju jedna konferencija za rješenje kosovskog pitanja mogla bi najranije da se održi na proleće iduće godine", zaključio je on.