Nema alternativu

Zemlje Kvinte - Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Sjedinjene Države i Italija nedavno su pozvale Beograd i Prištinu da odmah obnove dijalog i izbjegnu poteze koje ometaju ovaj proces. U pismu zemalja Kvinte jasno je naznačeno da Kosovo ukine takse Srbiji, a da Srbija zaustavi kampanju koja se odnosi na ukidanje priznanja Kosova, kako bi se postigao konačan sporazum i stekli uslovi za evroatlantske integracije obje strane. Premijer u ostavci Ramush Haradinaj je izjavio da je za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, ali da dijalog ne bi trebalo uslovljavati.

Očekuje se da Skupština Kosova ove nedjelje održi sjednicu na kojoj će izglasati raspuštanje parlamenta kako bi se omogućilo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je izjavio da će na predstojećim izborima građani odlučiti da li žele da nastave put partnerstva sa zapadnim saveznicima ili da Kosovo ostane bez podrške međunarodne zajednice.

"Da li će to biti pravac Kosova, da postojećim partnerstvom branimo ono što smo postigli do sada i krenemo sigurno ka evroatlantskim integracijama ili ćemo krenuti u nepoznatu avanturu, što bi značilo konfrontaciju sa Sjedinjenim Američkim Državama i našim zapadnoevropskim partnerima. Imao sam sastanak sa većinom ambasadora SAD-a i zapadnih zemalja, oni podržavaju Kosovo i siguran sam da će i građani prepoznati tu podrškui i potpomoći da još više ojačamo ovo partnerstvo", kazao je Veseli.

U Demokratskom savezu Kosova smatraju da zbog takse ne bi trebalo nanositi štetu interesima Kosova zbog, kako su naveli, trenutnog interesa pojedinaca, odnosno partnera iz vladajuće koalicije. Iz LDK navode da je ova stranka uvijek bila za dijalog koji, kako ocjenjuju, u trenutnom okolnostima nema alternativu, piše Kossovapress.

"Status Kosova ne treba ugrožavati prijevremenim instrumentima jer suština postojanja EU i prekogranične, međudržavne, međuregionalne i druge saradnje ima veze sa uklanjanjem raznih barijera, a mi smo uslovljeni uklanjanjem barijera, najpre uklanjanjem takse Srbiji, a to će biti recipročno…. Vidjeće se da je to u interesu Kosova i uslovićemo moguće ukidanje ili privremeno obustavljanje, akcijama koje Srbija mora da preduzme, tako da ćemo postići reciprocitet u interesu Kosova, a ne pojedinaca", ocenjuje Gashi.

Albuljena Haxhiu iz pokreta Samoopredjeljenje tvrdi da u trenutnim okolnostima dijalog sa Srbijom ne može biti nastavljen.

"Kosovo je u izbornom procesu, uoči vanrednih izbora, a od kosovskih institucija se ne može tražiti da pokrenu ili nastave dijalog sa Srbijom i zahtjevati da se ukine taksa. I Ustavni sud je potvrdio da je uloga predsjednika u dijalogu isključivo savjetodavna, a da Skupština ima nadzornu ulogu. Mi trenutno nemamo vladu, ova vlada ne sme i nema ustavna ovlašćenja da pokrene dijalog i donosi odluke niti da predstavlja Kosovo", navela je Haxhiu za Kossovapress.

Politički analitičar Ramush Tahiri ocjenjuje da će uoči raspisivanja izbora bilo kojoj političkoj stranci biti teško da zatraži ukidanje takse, jer se to može odraziti na nepovjerenje građana.

"Političke partije će biti primorane da objasne suspenziju takse ili njeno ukidanje i to može doprineti gubitku glasačkog tijela. Mislim da će doći do političkih kalkulacija kako bi se pridobilo povjerenje glasača. Taksu može da suspenduje samo parlament, to bi mogla da bude Vlada, a EU, državama Kvinte prepustiti da nadgledaju Srbiju da li radi na obustavljanju propagande protiv nezavisnosti Kosova, jer je to upravo tačka zbog koje su zemlje Kvinte reagovale", rekao jeTahiri.

Komentarišući saopštenje zemalja Kvinte, Artan Murati iz KDI, kaže da su one u svom zahtjevu jasno stavile do znanja da Kosovo, bez obzira na to da li će ići na izbore ili ne, mora dati prednost dijalogu.

"Ako dođe nova vlada, na njima je da odrede koje su dobre i loše strane takse i donesu odluke koju će vlada razmotriti, i što bi moglo ili ne otvoriti put dijalogu. Zahtjev zemalja Kvinte je jasan da Kosovo, bez obzira da li će izaći na izbore ili ne da prioritet dijalogu i ostane posvećeno postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom", izjavio je Murati.

Dijalog između Kosova i Srbije je obustavljen nakon odluke Vlade Kosova  o dodatnom oporezivanju robe iz Srbije, nakon čega je Srbija  nastavak dijaloga uslovila ukidanjem takse od 100 odsto. Međutim  premijer Kosova u ostavci Ramush Hradinaj je više puta izjavljivao da će porez ostati na snazi sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Kosovapress, RTK2