Trebamo li biti zabrinuti?

Balkanski region posljednju je sedmicu pogodio veliki broj zemljotresa.

Grčku je ovih dana pogodilo nekoliko zemljotresa, a posljednji je bio prije dva dana jačine 3,9 po Richterovoj skali, prema seizmološkoj stanici AUTH.

Ali, jučer je došlo do zemljotresa u Albaniji, tačno u gradu Korči. Izvještava se da je potres bio jačine 4,4, u središtu 10 kilometara jugozapadno od Bilishta.

Stručnjaci za seizmologiju predviđali su da ovo nisu posljednji zemljotresi koji se događaju u regiji.

Predviđaju da bi takve oscilacije mogle obuhvatiti cijelo područje Balkana i sve države koje pripadaju ovom području kao rezultat tektonskih oscilacija ploča.

Lajmi.net je kontaktirao direktora za upravljanje u hitnim situacijama, Fadila Kodru, kako bi razgovarao o tom pitanju.

Kodra je kazao za lajmi.net da katastrofe nisu predvidljive i nije poznato može li Kosovo pogoditi zemljotres.

"Dakle, zaista su katastrofe nepredvidive. Događaju se i u Grčkoj i Albaniji, ali nije poznato mogu li se dogoditi još", rekao je Kodra za lajmi.net.

Kodra je dalje izjavio da je njegov direktorijat spreman za hitne slučajeve.

"Spremni smo kao hitna služba. Također smo u kontaktu sa seizmološkim centrom, ali nemamo predviđanja jer su ona nepredvidiva. Mogu se pretpostaviti, ali ništa se ne zna", kazao je Kodra.

Prema njegovim riječima, kapaciteti njegovog direktorijata dovoljni su za pomoć građanima u takvim slučajevima.

"Mi smo, prema predviđanjima, spremni u slučaju da se nešto dogodi - na temelju naših kapaciteta da pomognemo građanima", dodao je on.

Povijesno gledano, Kosovo nije zemlja koju su često pogodili zemljotresi. Teritorij Kosova u razdoblju od 500 godina, 1456. - 2014. pogodio je samo 152 zemljotresa magnitude 3,5 do 6,3 po Richterovoj skali.

89 zemljotresa magnitude 5, 37 zemljotresa jačine 6, 13 zemljotresa magnitude 7, 10 zemljotresa  magnitude 8 (1 zemljotres prije 1900.) i 3 zemljotresa magnitude 9 (2 zemljotresa koji datiraju iz razdoblja prije 1900).

Među najmoćnijim zemljotresima koji su pogodili Kosovo od 1900. godine su onaj koji je pogodio Prizren magnitude 8, Peć magnitude 8, Uroševac jačine 9 i Vitinu jačine 8.