Portparolka EU

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da su u Briselu primili k znanju odluku Ramusha Haradinaja da napusti funkciju.

"U ovom trenutku nemamo dalji komentar", izjavila je Kocijančič za Tanjug.

U Briselu su na ostavku premijera Kosova Ramusha Haradinaja reagovali tek poslije direktnog pitanja Tanjuga o mogućim implikacijama ove ostavke na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine kome posreduje EU.

"Primili smo k znaju odluku premijera Ramusha Haradinaja da napusti svoju funkciju i obrazloženje ostavke. U ovom trenutku nemamo dalji komentar", izjavila je Kocijančič.

EU je kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine do sada naglašavala da se razgovori vode u formatu koji su potvrdile obje strane što podrazumjeva predsjednike Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija kao glavne pregovarače dvije strane.

EU institucije i zvaničnici nebrojano puta su osudili odluku "Vlade Kosova na čelu sa Ramushom Haradinajem da uvede takse na robu iz Srbije i BiH što je označano kao glavna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine".

Diplomatski izvori navode da je sama šefica EU diplomatije Federica Mogherini više puta je dolazila u "verbalni sukob sa Ramushom Haradinajem zbog čega su i otkazane dvije zajedničke konferencije za novinare prilikom posjeta Hradinaja Briselu".