Zaštititi aktere od pritiska Rusije

“Uloga Sjedinjenih Država na Balkanu i razgovorima predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija trebalo bi da bude veća – vodeća”, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike general potpukovnik Franklin Ben Hodges, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

"Naša obaveza mora da bude održiva, umjesto epizodna. Ne možemo reći, organizujmo konferenciju o tome, a onda odmah pređimo na nešto drugo”, rekao je Hodges za Glas Amerike.

"I to je razlog zbog koga smatram da je potrebno pružiti pomoć i veći prostor da bi Vučić i Thaçi postigli konačan dogovor. Treba, ne samo ukinuti bilo kakve ‘crvene linije’, već pružiti im podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primjer pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju”, ustvrdio je Hodges.

Nedavni primjer američke inicijative, kako je označava, predstavlja susret američkog predsjednika Donalda Trumpa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bijeloj kući.

“Kada sam nedavno bio u Beogradu, malo poslije posjete mađarskog premijera Orbana Vašingtonu, pitao sam predsjednika Vučića šta o tome misli? Odgovorio je da bez obzira na to podržavate li ili ne predsjednika Trumpa, to je za region bila krupna poruka - da predsjednik Sjedinjenih Država hoće da ugosti vođu male zemlje u Bijeloj kući. To je ulilo nadu svim zemljama u regionu. Vučić je dodao da bi odsustvo američkog vođstva bilo katastrofalno”, kaže Hodges.

On takođe vjeruje da će Trumpova administracija ostati istrajna.

“Počevši od bivšeg podsekretara Wessa Mitchella, signali koji dolaze iz State departmenta, dakle od administracije, jesu da moramo da obezbjedimo alternativu opciji, da pojedini u regionu postanu Venecuele Evrope, koje potpuno zavise od rusku podrške i uticaja. To je nešto što Sjedinjene Države mogu učine i smatram da je sadašnja administracija spremna na to. Inače, šta vrijedi da predsjednik Vučić svojoj javnosti govori da je zapadna integracija povoljna za Srbiju, a da se u stvarnosti to ne obistinjuje. To je nešto što Sjedinjene Države mogu da obezbjede, i čini mi se da je Trumpova administracija na to spremna”, kaže Hodges.

Taj stručnjak američkog Centra za analizu politike Istočne Evrope ukazuje da niz neuspjelih razgovora srpskog i kosovskog predsjednika, čija je svrha normalizacija odnosa dvije strane, pojačava strahovanja od diplomatske stagnacije, političkog radikalizma i regionalne nestabilnosti.

“Stabilnost u regionu u velikoj mjeri zavisi od stabilnosti i bezbjednosti same Srbije. Stoga su i organizovane učestale posjete zapadnih zvaničnika Beogradu, poput dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i novog glavnokomandujuće NATO-a, Toda Woltersa”, smatra Hodges.

Prema njegovim riječima, Evropa i NATO prepoznaju strateški značaj obezbjeđivanja stabilnosti na Balkanu, kao i značajnu ulogu koju Srbija igra u tom području – gdje bi mogla da bude pozitivan i veoma odgovoran faktor stabilnosti.