Neizbježna razmjena teritorije!?

Još uvijek nema zvaničnih informacija o tome kada bi dijalog Srbije i Kosova mogao biti nastavljen i u kom formatu bi se odvijao. Uprkos tome, visoki zvaničnici Prištine i Beograda uputili su ohrabrujuće poruke o mogućnosti nastavka dijaloga.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da bi neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariza, gdje je bilo planirano da se sretnu predstavnici Beograda i Prištine mogla da se desi u septembru. S druge strane, premijer Kosova Ramush Haradinaj izražava spremnost za povratak dijalogu, pod uslovom da se sa Beogradom razgovara o aranžmanima unutar postojećih granica Kosova.

Poznavalac političkih prilika na Kosovu Momčilo Trajković smatra da je bitno da se obje strane vrate za pregovarački sto.

"Očigledno je da to više nije samo njihova volja, već volja velikih sila, prije svega Merkelove i Macrona. Posjeta Makrona Beogradu i reakcije iz Prištine nakon te posjete, govore da su poruke koje su upućene iz Beograda dobro shvaćene u Prištini, a pitanje je samo na koji način da se oni koji su tako odlučno odbijali vrate dijalogu", smatra Trajković.

Politikolog Fisnik Halimi kaže da dijalog u stalnom formatu više ne postoji i ocjenjuje da SAD, Njemačka, Francuska, Rusija i EU u cjelosti rade na novom formatu dijaloga.

"Mi treba da čekamo šta će proisteći iz ovih pregovora, a moje mišljenje je da će se uskoro održati neka Konferencija mira koja će biti organizovana najvjerovatnije negdje u Evropi, a da će se potpisivanje desiti negdje u SAD, a ne vidim tu mogućnost bez da Srbija ne prizna Kosovo u okviru ovih granica. Mislim da je neizbježna razmjena teritorije između Srbije i Kosova", ocjenjuje Haljimi.

Predstavnici Beograda i Prištine posljednji put su se sastali u Briselu novembra prošle godine, nakon čega je uslijedila odluka Vlade Kosova da uvede taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Marija Stanojković, RTK2