Treba se tražiti rješenje

Podjela Kosova ili razgraničenje će biti opcije ukoliko Beograd i Priština ne dođu do rješenja i to najviše odgovara Aleksandru Vučiću i Hashimu Thaçiju, jedna je od poruka debate na temu "Budućnost Kosova i Srbije iz perspektive građana Kosova". Međutim, većina učesnika debate smatra da umjesto podjele treba raditi na procesu pomirenja dva naroda.

Predsjednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu Rada Trajković smatra da su razgraničenje ili korekcija granica najgora rješenja i da se od tih ideja nije i neće odustati sve dok su Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi na vlasti. Podjela kao rješenje, prema njenim riječima, produžava politički život Vučiću i Thaçiju.

"Prioritet je da se promjeni vlast i da se ojačaju snage u Srbiji i u smislu promjene vlasti i u smislu rušenja Aleksandra Vučića, kao glavnog nosioca i ja bih kazala glavnog krivca za projekat podjele. Thaçi je uvijek bio za etnički čisto Kosovo. On je na kraju krajeva lider takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Program Oslobodilačke vojske Kosova jeste etnički čisto Kosovo. Njemu je taj program i stranački i iz njegove vojne biografije. Na kraju čuli smo i Clintona, koji kaže - poznajem te iz vremena kad si dobro rukovao oružjem, a sada si prešao iz vojne uniforme u Armani odjelo'', rekla je Rada Trajković.

Prema riječima predsjednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića, ideja o bilo kakvoj podjeli Kosova je najgora moguća opcija. On smatra da dijalog Beograda i Prištine nije mogao da se vodi bez Srba sa Kosova, koji su, kako kaže, najviše izmanipulisani tokom sedmogodišnjih pregovora.

"Mi smo definitivno toliko dezavuisani, toliko izmanipulisani, toliko neinformisani da - kako kažu mladi - ne znamo gdje je lijevo. E, mi bukvalno, kosovski Srbi ne znamo gdje lijevo, jer se nama manipuliše. Koristimo se samo kao mehanizam da bi Beograd mogao te iste Srbe da koristi za svoje političko nadmetanje ili svoje političko trgovanje, jer nema bolja ili tačnija riječ koju sada kažem, oni nama trguju, a sa druge strane bilo kakva podrška jednostavno ne postoji", rekao je Rašić.

Poslanik u Skupštini Kosova Dukagjin Gorani kazao je da su Srbi južno od Ibra u najgorem položaju i da se, kako je kazao, pažnja posvećuje samo sjeveru Kosova. Prema njegovim riječima, umjesto da se govori o budućnosti zajednica, govori se o podjeli teritorija, što je - kako kaže - loše rješenje.

"Razgraničenje će biti rješenje u nedostatku rješenja. Dakle u situaciji ako pregovori ne vode nikud, a rješenja mora da bude, onda će se kao rješenje iznaći ono što će biti posljedično, a to je u principu i najgore, to ne bi trebalo da bude rješenje, to bi trebalo da bude posljedica nemogućosti iznalaženja rješenja. Mislim da naše zajednice ovo ne shvataju dovoljno ozbiljno. Rješenja će da bude makar nas dvojica vukli, a trojica tukli. Pitanje je ko će to rješenje da iznađe'', rekao je Gorani.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Berisha rekao je da rješenje vidi u međusobnom priznavanju Kosova i Srbije, gdje bi Srbi sa Kosova uživali prava koja trenutno imaju.

Debatu na temu "Budućnost Kosova i Srbije iz perspektive građana Kosova", koja je održana u Medija centru u Čaglavici, organizovao je Kosovski demokratski institut (KDI).