Obje strane mogu izgubiti povjerenje međunarodne zajednice

Priština i Beograd trebalo bi da popuste kako bi dijalog bio nastavljen i kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, smatraju poznavaoci političkih prilika na Kosovu. Ukoliko se to uskoro ne desi, obje strane bi mogle da izgube povjerenje međunarodne zajednice, što će se, kažu, negativno odraziti na integracione procese Kosova i Srbije.

Analitičar Ljubomir Stanojković smatra da izjava Emmanuela Macrona koji je u jednoj od izjava tokom dvodnevne posjete Srbiji rekao da će Francuska podržati sporazum Beograda i Prištine ukoliko on bude postignut narednih mjeseci, ide u prilog nastavku razgovora, što automatski otvara mogućnost ukidanja takse ili odustajanja Beograda od stava da sa taksom nema dijaloga.

"Mislim da se mnogo štošta dešava, bez obzira što je stvoren jedan vakum u javnom mnjenju i medijima, da je zapravo došlo do prekida dijaloga, mnogo toga se ipak dešava i dogovara. Sada je pitanje da li će se ispoštovati rok koji je postavila međunarodna zajednica, prije svega evropski lideri, gospođa Merkel i gospodin Macron Beogradu i Prištini“, rekao je Stanojković.

Analitičar Blerim Burjani smatra da bi obje strane trebalo da popuste kako bi se dijalogom došlo do rješenja, jer smatra, ne bi trebalo da postoji uslovljavanje ukoliko se teži sveobuhvatnom sporazumu.

“Beograd zahtjeva ukidanje takse, a to traži i zapad, EU i SAD. Prema tome, Kosovo mora da odustane od takse. Umjesto da je privremeno ukinu, oni se diče time da je neće ukinuti. Nemaju garanciju od Srbije da će biti priznati, prema tome taksa je političko pitanje i rješenje je privremeno ukidanje na 6 mjeseci ili godinu dana da bi se vidjelo kakav će efekat biti. Ako nema efekta taksa se može vratiti, ali ne kao političko, već kao sredstvo koje će štititi ekonomiju Kosova”, rekao je Burjani.

Lideri Kosova i Srbije će izgubiti povjerenje međunarodne zajednice ukoliko do jeseni ne dođe do sporazuma, navodi Stanojković i dodaje da bi u tom slučaju uslijedio potpuni prekid dijaloga, koji bi kaže, čekao neko bolje vrijeme, a možda i neke druge aktere.

"Izbori su u svakom slučaju iznuđen potez i ako do toga dođe, biće to zbog toga što ovi lideri nisu uspjeli, što bi se onda čekalo na njih, poenta je u tome da će oni izgubiti povjerenje, što ne znači da će stati samo dijalog, već i reforme i na Kosovu i u Srbiji, jer jednostavno bez ovog sporazuma mnogo štošta će biti prekinuto kada su u pitanju evroatlanske integracije Beograda i Prištine, ali i ekonomski razvoj Kosova i Srbije. Zbog toga lideri ne bi trebalo previše da se kockaju povjerenjem i strpljenjem evropskih lidera“, naglasio je Stranojković.

Sličnog mišljenja je i Blerim Burjani, koji tvrdi da bi vanredni izbori, odnosno nova vlada, mogli da otklone prepreke za dijalog.

“Zabetoniran stav u vezi takse koja je predstavljena kao glavna smetnja nastavku dijaloga otvara put vanrednim izborima koji ostaju jedina mogućnost za rješavanje ovog problema. Ako premijer ne odustane od takse i ne otvori put dijalogu, država će ići na izbore i biće formirana nova vlada i  koalicioni partneri”, navodi Burjani.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da Berlin i Pariz još uvijek zahtjevaju ukidanje dodatnog oporezivanja srpskih proizvoda, ponovivši da neće promjeniti svoju odluku, koja je po njemu adut Prištine u dijalogu sa Beogradom.

Siniša Kostić, RTK2