U Švedskoj se digla velika prašina, jer su i ljekari zabrinuti zbog momka, jer je svako putovanje veoma rizično * On se plaši da dođe u Srbiju jer ne zna jezik *Odbor za migracije odlučio je da mu Švedska više neće pružati njegu jer nije punopravan državljanin te zemlje

Albanac sa Kosova Altin Vitija (18) koji se razboleo tokom odmora u Švedskoj i kom je izvršena akutna transplantacija srca, najvjerovatnije će u utorak biti transportovan u Srbiju na dalju negu koja mu je potrebna, pišu tamošnji mediji. Na ovaj korak su se odlučili jer na Kosovu ne postoje uslovi koji mu garantuju adekvatno liječenje, navode švedski mediji.
 
Odbor za migracije će u utorak doneti odluku o njegovom otpuštanju iz bolnice u švedskom gradu Lundu i transportovanju za Srbiju, vjerujući da će ovde dobiti vitalnu negu koja mu je potrebna. U Švedskoj ne može da ostane jer navodno nije punopravni državljanin te zemlje.

Za Altina, njegovog ljekara i advokata, odluka o deportaciji je misterija i doneta je iz neshvatljivih razloga. Takođe, prema njihovim riječima, postoji rizik da bi mogao da umre za vrijeme deportacije.

- Nikada nisam bio u Srbiji, ne govorim taj jezik i nemam nikakve veze sa tom zemljom - rekao je 18-godišnji Albanac.

ZAHTJEVA SE PAŽLJIV MEDICINSKI NADZOR

Kao transplantant, on treba da bude pod budnim medicinskim nadzorom do kraja života. Prema podacima Odbora za migracije, Altinova njega je dogovorena u Beogradu.

- Tokom planiranja ovog putovanja, srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavješteno da je Altinu potreban medicinski prijem. Odbor za migracije će obezbjediti da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije to i ispuni, pošto su srpski državni organi obavešteni o historiji Altinove bolesti i njegovom liječenju u Švedskoj - piše u saopštenju švedskog Odbora za migracije.

No, prema mišljenju Centra za dječje bolesti srca u Lundu, ta odluka nikako ne bi bila dobra.

- Medicinsko praćenje nije obezbjeđeno kako tvrdi Odbor za migracije. Prema riječima profesora u bolnici u Beogradu, zdravstveni sistemi na Kosovu i u Srbiji su potpuno odvojeni i Altin neće biti pokriven opštim zdravstvenim osiguranjem koje postoji u Srbiji - rekao je doktor Karin Tran Lundmark.

"ZABRINJAVAJUĆE JE ŠTO SRBIJA NIJE PRIZNALA KOSOVO"

Još jedna zabrinjavajuća okolnost, navode Šveđani, jeste to što Srbija nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

- Ovakvo tretiranje slučaja pacijenta nije dobro imajući u vidu političku nestabilnost u regionu i odnose između Kosova i Srbije. Radi se o životu 18-godišnjeg tinejdžera. Pacijentu kom je ugrađeno srce, nedostatak adekvatne njege moglo bi da izazove fatalan ishod, a čak i kraći prekidi i trenuci pogrešnog liječenja ključni su za njegov život - kaže Tran Lundmark.

Inače, među uticajnim državama koja je priznala nezavisno Kosovo bila je i Kraljevina Švedska, koja je to učinila početkom marta, nešto više od dvije nedelje nakon što je Kosovo proglasilo nezavinosnost.

ALTINA VITIJU ČEKA "ČUDO"

Doktori u bolnici u Lundu nedavno su podneli novu prijavu i argumentaciju kako bi spriječili transport Altina Vitije u Srbiju. Mladi Albanac sa Kosova trenutno se nalazi u bolničkoj sobi i nada se čudu, pišu švedski mediji.

- Glava mi je puna negativnih misli. Završiću u zemlji s kojom nemam nikakve veze. Naravno da sam zabrinut. Mislim da ne razumiju čemu me izlažu - kaže on.