13 porodica živi u lošim uslovima

Pripadnici zajednice Roma, Aškalija i Egipćana koji žive u naselju "Jeta e Re" (Novi život) u Prizrenu su putem peticije upućenoj Opštini Prizren zatražili da se što je najhitnije reaguje na sanaciji problema s kojim se mnogo porodica ove zajednice suočava u ovom naselju zbog nedostatka kanalizacione mreže.

Prenosimo saopštenje u cijelosti:

Dana 31.10.2014. protokolisan je dokumenat prestavnicima lokalnih institucija u opštini Prizren, peticija potpisana od strane stanovnika naselja "Novi život/Arbana" radi  intervencije i pronalaženja rješenja do dana 14. novembra 2014, posebno oko problema kanalizacie, jer je bilo hitno potrebno zbog toga što oko 13 porodica zajednica Roma, Aškalija i Egipćana su lišeni ove osnovne usluge bitne za život u naselju “Novi život”!

Kanalizaciona mreža u ovom kraju nije sprovedena samo za porodice Roma, Aškalija i Egipćana, kada je kanalizacioni sistem raspoređivan za cijelo naselje 2010. godine. Nemar i nereagovanje od strane opštine, vjeruje se da je došla zbok blokiranja kojeg je izazvala jedna osoba, vlasnik jedne parcele koji nije dozvolio da kanalizaciona mreža prođe preko njegovog imanja. Vjeruje se da razlozi nemara opštinskih organa i zbog etničke pripadnosti porodica koje žive u ovom dijelu ovog naselja, jer cijeli komšiluk ima pristum ovim uslugama.

Porodice koje nemaju pristup ovoj usluzi žive u ambijentu, okruženi smradom, lišeni higijenskih uslova, koji mogu dovesti do infektivnih bolesti.

Stanovnici naselja "Novi Život/Arbana" pokušali su nekoliko puta da natjeraju institucije da reaguju: poslali su zahtjeve i žalbe institucijama, ali je izostalo značajno interesovanje za rješavanje ovog slučaja.

Problem pristupu kanalizacionoj mreži u ovom kraju je veoma star, datira još od 1982. godine, kada su se prve porodice doselile u ovom dijelu grada.

Peticija je potpisana od starane 61 stanovnika ovog naselja i poslana je na adrese: Prof. Dr. Ramadan Muja, predsjednik opštine Prizren; Kujtim Gashi, predsjedavajući Skupštine opštine, Lulëzim Kabashi, potpredsjednik opštine Prizren, Hasan Hasani, direktor javne administracije, Nijazi Kryeziu, direktor urbanizma i prostornog planiranja, Cemil Luma, komitet za zajednice, Ajradin Alija, šef kancelarije za zajednice i povratak, Nexhip Berisha direktor zdravstva, Naim Besimi opštinski advokat, Habit Hajradini, za dobro upravljanje.