Nisu dozvoljavali otvaranje odjeljenja na bosanskom jeziku

Odjeljenje Osnovnog suda u Dragašu izreklo je oslobađajuću presudu trojici učitelja isturenog odjeljenja u Krstacu, osnovne škole "9. maj" sa sjedištem u selu Rapča u Gori. Učitelji su bili optuženi da su septembra prošle godine remetili javni red i mir u školi time što nisu dozvolili otvaranje odjeljenja na bosanskom jeziku.

Fehim Sali, Sejrani Vebija i Sejrani Mensur bili su osumnjičeni "za rušenje društvenog integriteta na Kosovu i ometanja lica pri obavaljanju svog zadatka".

Kako prenosi KIM radio, jedan od trojice učitelja Feim Sali je rekao da je jedini cilj bio da se zaštite interesi učenika škole i Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

"Mi radimo po srpskom planu i programu, međutim po njihovom mi navodno nismo dozvoljavali da se otvori škola, odnosno odjeljenje, na bosanskom jeziku. Mi smo htjeli da škola ostane onakva kakva je bila, međutim roditelj jednog učenika na bosanskom jeziku je tražio od nas da se škola podjeli zbog jednog učenika.Tada je došao naš direktor Merdžan Ramadani i dogovorio se sa direktorijatom Dragaša da se škola podjeli".

Učitelji su se za pomoć obraćali na više adresa, ali su ostali uskraćeni, kaže Sali.

"Mi smo tražili podršku od Republike Srbije, od direktora škole "9. maj", od predsjednika lokalne samouprave Adema Hodže, i time smo htjeli da zaštitimo svoje interese. Međutim oni nam nisu izašli u susret".

Iako su, kako kaže  zbog ovog problema, trojica učitelja bila prinuđena da angažuju advokata.

"Najvažnije je to da smo mi bili na pravoj strani i da je zaživio neki Zakon o amnestiji i mi smo oslobođeni ove optužnice", kaže Sali.

Odjeljenje na bosanskom jeziku u OŠ "9. maj" pohađa, kako kažu, samo jedan učenik, dok po srpskom planu i programu nastavu pohađa četiri učenika, a nastavu izvode tri učitelja. Škola radi po paralelnom sistemu Ministarstva prosvjete Republike Srbije.