Drugi o Bošnjacima

Partije i civilno društvo Bošnjaka u Prizrenu ciljaju mjesto potpredsjednika opštine za zajednice, piše dnevnik Koha Ditore.

Pored Bošnjaka, mjesto potpredsjednika opštine zahtjevaju i predstavnici turske zajednice, koji će u naredne četiri godine po prvi put biti predstavljeni sa dvije partije u Skupštini opštine Prizren. KDTP je u tri prethodna mandata imala svog predstavnika na ovom mjestu. Iako su na ovim izborima osvojili dva odbornika u gradskoj skupštini, oni  zahtjevaju da potpredsjednik bude imenovan iz njihovih redova. Slične ambicije ima i drugi turski politički subjekt KTAP, koji je osvojio jedno mjesto u Skupštini opštine Prizren.

Predstavnici političkih subjekata ali i civilnog društva iz redova bošnjačke zajednice su preduzeli inicijativu radi ujedinjenja stavova bošnjačkih partija u predstavljanju u Skupštini opštine Prizren, da bi ojačali pregovaračke pozicije prilikom raspodjele resora u lokalnoj vlasti. Oni su ubjeđeni da će ujedinjenje pod jednim kišobranom biti jaka stavka prilikom dobijanja mjesta potpredsjednika za zajednice, ali također i za formiranje opštine Rečane.

Rasim Demiri iz Koalicije Vakat je izjavio da još uvijek ništa konkretno nije dogovoreno u vezi utvrđivanja formulacije zajedničkog djelovanja na lokalnom nivou, a da će razgovori sa PDK-om započeti narednih nedjelja. Zato je, kako navodi, njegov politički subjekat odlučio da zatraži ujedinjenje bošnjačkog političkog spektra.

"Na posljednjoj sjednici Predsjedništva naše partije odlučili smo da pošaljemo poziv svim bošnjačkim političkim partijama koje su osvojile mjesta u Skupštini opštine Prizren na jedinstvo, kako bismo se ujedinili i pregovarali sa pozicije pet odborničkih mjesta naspram PDK-a sa osvojenih deset mjesta", rekao je Demiri za list "Koha Ditore".

Na lokalnim izborima održanim 3. novembra "Vakat" je uspio da dobije podršku glasača osvojivši dva mjesta u opštini Prizren. Dva odbornička mjesta je osvojila i Nova Demokratska stranka (NDS), dok je novoformirana bošnjačka stranka, Centar Demokratske unije (CDU), osvojila jedno odborničko mjesto.

Demiri je siguran da će grupa od pet odbornika omogućiti Bošnjacima da dobiju mjesto potpredsjednika za zajednice i više direktorijata.

"Turska zajednica je do sada zbog većeg broja odbornika držala ovo mjesto. Ali ukoliko mi kao bošnjački politički spektar postignemo dogovor o jedinstvu, onda bismo mogli da imamo mjesto potpredsjednika ali i jaču zastupljenost u lokalnoj vlasti. Time bismo prvenstveno bolje služili interesima naše zajednice ali i građana Prizrena u cjelini", izjavio je Demiri.

Prema njegovim riječima, drugi argument za jedinstvo je i zahtjev za formiranjem opštine Rečane na čemu su se, prema njemu, angažovala sva tri gore navedena politička subjekta Bošnjaka.

"Formiranje opštine Rečane je bio glavni uslov svih naših partija i ovo je tema oko koje imamo zajedničke stavove", naglasio je on.

Sličan poziv je prethodno uputio i Bošnjački savjet Kosova (BSK), krovna organizacija nevladinog sektora bošnjačke zajednice.

"Na ovim izborima, kao nikad prije, našu zajednicu će u SO Prizren predstavljati pet odbornika, zato pozivamo sve političke prvake te same odbornike da ostave lične sujete po strani i zajedničkim nastupom stupe u pregovore sa većinskim partijama kako bi se formirala većina u Skupštini Prizren, jer te većine neće biti kako trenutno stvari stoje ako u njoj ne učestvuje naša zajednica", stoji u saopštenju i apelu BSK-a.

Ovaj savjet je podsjetio da političkim nejedinstvom bošnjačka zajednica je već dovoljno izgubila u prethodnom periodu.

"I poslije ovih izbora iako smo najbrojnija manjinska zajednica u Prizrenu, nećemo dobiti poziciju zamjenika predsjednika opštine zbog političkog nejedinstva i rasparčavanja biračkog tijela na pet partija. Krajnje je vrijeme da naši, sada već legalno izabrani predstavnici pri Opštini Prizren, zajedno ujedinjeni krenu ka rješavanju problema koji tište naš narod", stoji između ostalog u apelu BSK-a.

Prema njihovom apelu, bošnjačke partije nemaju luksuz da u ovoj situaciji pregovaraju odvojeno o raspodjeli vlasti.

"Stoga krajnji je trenutak da se ravnopravno pregovara kada je podjela lokalne vlasti i postupi se onako kako svi postupaju kada je ovakva pozicija u pitanju, u tim zajedničkim  pregovorima (nikako odvojeno) potencirati probleme sa kojima se bošnjačka zajednica suočava i zatražiti njihovo rješavanje  u narednom periodu kao što su decentralizacija, zapošljavanje, obrazovanje, ravnopravna upotreba jezika, kapitalne investicije", stoji u apelu o jedinstvu Bošnjačkog savjeta Kosova.