Organizatori nezadovoljni opštinom Prizren

Prizrenska ekonomija je tokom održavanja Dokufesta zaradila oko tri miliona eura. Ovaj podatak su iznijeli predstavnici organizacijskog savjeta koji su ujedno i kritikovali opštinu Prizren zbog nedovoljne finansijske podrške jednog od najznačajnijeg kulturnog događaja na Kosovu.

Održavanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma "Dokufest", koji je trajao nedjelju dana, ekonomiji u opštini Prizren je donio dobru materijalnu korist. Izvršni direktor Dokufesta Eroll Bilibani je iznio podatak da je, prema procjenama, Prizren od festivala zaradio preko 3 miliona eura, uključujući hotele i druge poslovne subjekte.

Kritičniji je bio umjetnički direktor festivala, Veton Nurkollari. On je izrazio nezadovoljstvo iznosom od 15 hiljada eura, koje je ove godine opština Prizren izdvojila za festival.

"Dokufest nije neka mala nevladina organizacija, već je to festival koji je predstavio kulturu Kosova cijelom svijetu. Istog dana kada je opština odlučila podržati Dokufest, izdvojila je sredstva i za drugi festival koji se čak ne održava u Prizrenu, već u Prištini. To je apsurdno. Mi i dalje od opštine očekujemo pojašnjenje povodom ovoga. Nikada nismo dobili novac ni od jedne druge opštine i tražimo da se novac poreskih obveznika Prizrena ulaže u našem gradu", rekao je Nurkollari, prenosi RTK.

S druge strane, opštinski dužnosnici nisu željeli da govore o ovom pitanju.

Organizatori Dokufesta traže bolju saradnju sa direktorom opštinskog direktorijata za kulturu i poručuju vlastima u Prizrenu da kada budu sastavljali budžet, odvoje poseban fond za međunarodni festival filma, koji je već postao tradicionalan.