Počele pripreme za izbore na Kosovu

Centar demokratske unije (CDU) i Građanska inicijativa Gora (GIG), čiji lideri Hamza Balje i Murselj Haljilji učestvuju u kosovskoj vlasti, pripremaju se za lokalne izbore na Kosovu zakazane za 3. novembar.

Predsjednik CDU i poslanik u Skupštini Kosova Hamza Balje rekao je agenciji Beta da CDU zastupa interese dijela Bošnjaka i Goranaca, da se priprema da izađe na lokane izbore, kao i da će pored liste za odbornike imati i svog kandidata za gradonačelnika Dragaša.

Balje je kazao da su CDU i GIG napravili postizborni sporazum, da nakon izbora oforme zajednički poslanički klub u lokalnom parlamentu u Dragašu.

Prema njegovim riječima, Goranci se godinama zalažu da dobiju svoju opštinu "Gora", a zahtjev za to davno su poslali Ministarstvu za administraciju i lokanu samoupravu u Vladi Kosova.

Ocijenio je da Goranci i Bošnjaci, koje on, kako kaže, ne odvaja, zaslužuju da zbog lakšeg i kvalitetnijeg života konačno dobiju svoju opštinu.

On je naveo da bi i zapadne zemlje trebalo da pomognu da se osnuje opština "Gora".

Predsjednik GIG-a i poslanik u Skupštini Kosova Murselj Haljilji rekao je za agenciju "Beta" da je sa CDU postignut postizborni sporazum.

On je kazao da u Gori ima više partija i građanskih inicijativa manjinskih zajednica, ali da sa njima nije razgovarao o eventualnim zajedničkim poslijeizbornim aktivnostima.

"Kada bi mi Goranci konačno dobili svoju opštinu 'Gora' za čije osnivanje imamo sve uslove, onda bismo mogli da biramo i svog gradonačelnika, više odbornika i da tako kroz institucije više utičemo na odluke koje se tiču kvaliteta našeg života, kao i života drugih ljudi u Gori", rekao je Haljilji.

On je kazao, da je u sadašnjem skupštinskom sazivu u opštini Dragaš samo pet odbornika manjinskih zajednica, djelimično zbog neizlaska Goranaca na izbore.