DOKUFEST u Prizrenu

"Seljim", dokumentarni film Edina Alije, koji je u okviru 12. DOKUFEST-a, međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma prikazan u bioskopu "Na rijeci" naišao je na velike simpatije brojne publike koja ga je pratila.

"Riječ je o umjetničkoj autentičnosti Selima Džeferija i njegovog estetskog autodidaktizma. Film je prosto milimalističan i posmatrajući, što mu daje karakteristiku umjetničkog. Drago mi je da je naišao na takav prijem, ovo tim prije što je bio jedini koji govori u Bošnjaku iz Skorobišta i što ga je takođe radio Bošnjak. Vjerujem da će se prikazivati na ostalim festivalima u regionu. Ovo tim prije što sam, nakon snimanja i montaže tog filma, boravio u Londonu, zatim Ohridu i na Sarejevofilm festivalu i pritom još dosta toga naučio iz oblasti filma", kaže Alija, maturant prizrenske gimazije.
"Neopisiv je doživljaj u prisustvu tolike publike i na velikom platnu gledati nešto što si sam uradio. Primijetio sam u publici i više naših Bošnjaka, što me je dodatno uzbudilo i dalo snagu da nastavim snimati filmove sa bošnjačkom tematikom", rekao je Alija, koji inače živi u Ljubiždi, najvećem naselju u Podgori.
Ovaj projekat je rađen u sklopu dokumentarne škole DOKUFEST-a, gdje je devetoro srednjoškolaca iz više kosovskih gradova, nakon višemjesečnih radionica pod stručnom palicom španskog filmskog producenta Guillerma Carrerasa Candija i Amerikanke Pamele Cohn, inače filmske kritičarke, kao i ekipa DOKUFEST-a, radilo na edukaciji ovih mladih autora.