Osuđene dvije od tri optužene osobe

Mješovito sudsko vijeće Osnovnog suda u Prizrenu, sastavljeno od EULEX-ovih i lokalnih sudija, objavilo je presudu u slučaju krijumčarenja emigranata, kojom su dvije od tri optužene osobe osuđene na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, stoji u saopštenju EULEX-a.

Sud je proglasio Okaya Altuntasa, državljanina Republike Turske, krivim po jednoj tački optužbe za krivično djelo krijumčarenja emigranata, i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina. Altuntas je oslobođen po tačkama optužbe za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, i po jednoj dodatnoj tački za krivično djelo krijumčarenja emigranata.

Bujar Fazliu proglašen je krivim po jednoj tački optužbe za krivično djelo krijumčarenja emigranata i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Fazliu je oslobođen po tačkama optužbe za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, i po drugoj tački za krivično djelo krijumčarenja emigranata.

Treći optuženi u ovom slučaju, Florent Ademaj, oslobođen je svih optužbi.

Slučaj je bio krivično gonjen od strane EULEX-ovog tužioca iz Kancelarije specijalnog tužioca Kosova (KSTK).



Izjava tužioca povodom slučaja krijumčarenja emigranata

Nakon objavljivanja presude u Osnovom sudu u Prizrenu, kojom su dvije osobe osuđene na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Alister Kaming, EULEX-ov tužilac iz Kancelarije specijalnog tužioca Kosova, koji je bio tužilac u tom slučaju, izjavio je sljedeće:

"Iako smo, u određenim aspektima, razočarani odlukom sudskog vijeća, pozdravljamo osuđujuću presudu donijetu protiv dvije osobe po optužbama za krijumčarenje emigranata. Međutim, ovaj slučaj još uvijek nije gotov. Sudski postupak protiv jedne optužene osobe biće održan u oktobru, dok se određen broj optuženih trenutno nalazi u sudskom pritvoru. Pažljivo ćemo proučiti odluku sudskog vijeća i donjećemo odluku o tome da li ćemo uložiti žalbu. Policija Kosova i EULEX policija su veoma naporno radile zajedno u ovom slučaju, u saradnji sa drugim policijskim organizacijama širom Evrope."