Sajam knjiga u organizaciji NVO "AKEA“ počinje večeras a trajaće nedjelju dana. Sajam se organizuje po peti put zaredom...

Pored mnogih kulturno-umjetničkih i sportsko-muzičkih zbivanja tokom čitave godine u Prizrenu, vjerovatno su dva najzanimljivija ali i najposjećenija ona koja se dešavaju tokom ljetnjih mjeseci a to su Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, koji je počeo 17. avgusta te Sajam knjiga, koji svake godine organizuje NVO „AKEA“.
Na desetine naših sugrađana, ljubitelja dobre knjige, ali i puno više turista, kojih ovih dana ima i preko 30 000 iz čitavog svijeta, posjetiće štandove sa izloženim knjigama na poznatom trgu Šehida, odnosno omiljenom šetalištu Prizrenaca, keju kraj rijeke Bistrice, gdje mogu naći sve ono što ih interesuje a vezano je za knjigu.
Na štandovima se mogu naći i raznovrsni priručnici, rječnici kao i literatura za djecu. Posebno će se, kao i svake godine, naći bezbroj knjiga o religiji, posebno onih o Islamu. 
Citiraćemo poznatog turskog književnika, pisca ali i nobelovca Orhana Pamuka, koji je na ovogodišnjem međunarodnom i svjetski poznatom Sajmu knjiga u Franfurtu, među mnogobrojnim gostima iz čitavog svijeta, između ostalog, izjavio:
„Poput velikih biblioteka koje sadrže sve knjige svijeta i odražavaju beskonačnost vremena i svemira, ovo obilje knjiga nas podsjeća da, iako podjeljeni po nacionalnosti, historiji ili jeziku, svi mi ličimo jedni na druge, dijelimo iste osjećaje i težnje. Zato se i kaže da je knjiga najbolji čovjekov prijatelj“, rekao je turski književnik, pisac ali i nobelovac Orhan Pamuk.
Šta nas sve očekuje tokom narednih nedjelju dana trajanja Sajma knjiga za naš web-portal govori Ditar Kabashi, koordinator ovogodišnjeg Sajma knjiga ispred NVO „AKEA“:
„Kao organizatori ispred NVO 'AKEA' već petu godinu zaredom pokušavamo svim ljubiteljima dobre knjige na ovaj način predstaviti jedan stari multietnički grad Prizren u smislu da je to grad kulture, književnosti i grad starih tradicija. Ovih nedjelju dana svima nama predstaviće se oko 30 izdavačkih  kuća  iz Albanije, BiH, Sandžaka, Turske kao i našeg Kosova, što samim tim govori o jednoj multikulturalnosti i druženju uz knjigu svih nas.“
Bošnjačko književno stvaralaštvo sa ovih prostora predstaviće Miftar Adžemi, u nedjelju u 20 sati, na samom zatvaranju ovogodišnjeg Sajma knjiga. 
„Vjerujem da će svako od nas naći knjigu po svojoj želji jer imamo zastupljene skoro sve žanrove knjiga počevši od beletristike, historijskih knjiga, knjiga o medicini, filozofiji, biologiji, sociologiji, putopisnih reportaža, autobiografija, trilera, dječje literature i još mnogo toga“, dodao je Kabashi
Borhes jednom davno reče: Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku...“
Ovogodišnji Sajam knjiga u Prizrenu finansijski je podržalo Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport Vlade Kosova, kao i  Direktorijat za Razvoj i Turizam.