Austrijski politikolog Thomas Schmidinger (Univerzitet Beč) je u ljeto 2012. istraživao o Gorancima i objavio knjigu o njima "Gora - slovenski muslimani između Kosova, Albanije, Makedonije i dijaspore". Glavni dio knjige govori o Gorancima u Austriji i Rapči kao i o porijeklu većine Goranca u Austriji.

Zajedno sa Ulrike Lunaček, Izvjestiteljkom o Kosovu u Evropskom parlamentu, Thomas Schmidinger je predstavio knjigu u osnovnoj školi u Rapči. 
Prisutni su bili politički predstavnici iz Dragaša, predsjednik Demokratske stranke vatan Sadik Idrizi, poslanik u Skupštini Kosova ispred goranske zajednice, Murselj Haljilji, pjesnik Nazif Doklje, kao i mještani Rapče.
Knjiga je štampana na njemačkom jeziku.
Nakon prezentacije knjige se otvoreno diskutovalo o formiranju opštine Gora, životu u Gori i u inostranstvu, kao i u vezi vehabizma i homoseksualcima. Tomas Schmidinger se trudio da što detaljnije prikaže trenutno stanje u vezi Gore i ističe da mali broj Goranaca prakticira takav vid Islama i da su to u medijima preuveličali, jer je tom konstatacijom htio ljudima sa njemačkog govornog područja dokazati da takve stvari dolaze preko Austrije na Kosovo, dok su prisutni iznijeli činjenice da takav vid nepotvrđenih informacija može štetiti Gorancima.