Policija nema rješenje

Prizren postaje glavno utočište za prosjačenje, zahvaljujući velikodušnosti građana i turista koji posjećuju ovaj grad. Iako policija često poduzima mjere kako bi ih uklonili, to je gotovo nemoguće, s obzirom da je granica sa Albanijom vrlo blizu, oni se u vrlo kratkom vremenu ponovo vraćaju u Prizren. Ima prosjaka, kako prenosi RTK, čija je dnevnica oko 100 eura.

Prizren je grad koji privlači prosjake, kako sa Kosova tako i iz Albanije. Prosjake uveliko privlači darežljivost Prizrenaca ali i turista koji posjećuju ovaj grad. Njihova brojnost već zabrinjava opštinski Direktorijat za turizam.
Prema riječima direktora ovog direktorijata Samira Hoxhe, ta zabrinutost je povećana tokom razgovora s nadležnim organima, u očekivanju nekakvih konkretnih mjera po ovom pitanju.
Policijski službenici kažu da ih oni mogu privesti i vratiti u svoju zemlju, ali to nije rješenje.
Prema policiji, u većini slučajeva, ovi ljudi se ne vraćaju samovoljno, njih vraćaju njihovi 'šefovi' za koje rade. Ovo, prema policiji, još više komplicira rad policije.
Prema izjavama prosjaka, oni tokom dana mogu prikupiti i do 100 eura. A u posebnim slučajevima, u vrijeme vjerskih praznika, oni se u svoja mjesta vraćaju sa pozamašnom sumom.