Prošlog vikenda je Prizren posjetilo preko 7 hiljada gostiju, gdje su gradskim ulicama viđene registracije vozila iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Turske, BiH ali i mnogih kosovskih gradova.

Da iz godine u godinu turizam kao i ugostiteljstvo polako postaju dvije najznačajnije privredne grane u regionu Prizrena govori i podatak da u strogom centru grada postoji preko 70 ugostiteljskih objekata poput hotela, kafića, čajdžinica, kioska, poslastičara, kioska brze hrane, picerija...
Kosovska privreda je nakon ratniih dešavanja u potpunom kolapsu, što govori činjanica da mnoge fabrike u regionu Prizrena ne rade ili su prodate privatnicima koji su razvili svoj biznis i gdje je smanjen broj radne snage. Slična situacija je i u širem regionu Prizrena koji je nekad bio pravi privredni, industrijski i ekonomski gigant Kosova jer su u to vrijeme radile, i to veoma uspješno, mnoge fabrike koje su se sa svojim proizvodima bavile i izvozom u zapadnoevropske države a zapošljavale su preko 75% građana. 
Prizrenci su u starija vremena bili poznati kao vrsni trgovci, u današnje vrijeme okrenuli su se turizmu i ugostiteljstvu, jer ovaj stari i historijski grad svake godine, pogotovo tokom ljetnje sezone, posjeti preko 100 hiljada gostiju, a najveći broj turista pristiže tokom trajanja Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma "Doku-Fest"-a.
Prošlog vikenda je Prizren posjetilo preko 7 hiljada gostiju, gdje su gradskim ulicama viđene registracije vozila iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Turske, BiH ali i mnogih kosovskih gradova. Naš grad, inače, posjećuju mnoge delegacije iz mnogih država regiona ili Evrope, razni turisti ali i školarci iz mnogih kosovskih škola koji dolaze na ekskurzije da bi se snimali ili fotografisali kraj mnogih kulturno-historijskih spomenika po kojima je Prizren poznat širom svijeta.
Posjećuju se znamenitosti poput stare tvrđave "Kaljaja", starog kamenog mosta, kuće "Prizrenske Lige", staro tursko kupatilo "Hamam", česma na Šadrvanu, staro drvo Platan na Marašu te mnoge druge.