Izborna skupština Konzervativne partije

Prva Izborna skupština Konzervativne partije (Partia Konzervative) održana je juče u sali Doma kulture "Xhemajli Berisha" gdje je voljom delegata za predsjednika jednoglasno izabran Munir Basha.

Skupštini su u svojstvu gostuju prisustvovale mnoge javne i političke ličnosti grada kao i predstavnici Odbora Islamske Zajednice (IZ) iz Prizrena.
Konzervativna partija je građanske orijentacije sa jasnim programom o stabilizaciji kao i poboljšanju uslova života te zapošljavanja mladih u regionu Prizrena.
Izborna Skupština je bila podijeljena u dva dijela. U prvom, svečanom dijelu, u prijepodnevnim satima nakon intoniranja himne Kosova prisutnima se obratio lider te stranke Munir Basha koji je prigodnim govorom pozdravio prisutne te zahvalivši se svima koji su svojim prisustvom uveličali osnivanje jedne nove stranke. On je istakao značaj osnivanja ove partije i prisutne upoznao sa budućim aktivnosti koja će, kako je rekao, "vjerujemo, poboljšati kvalitet političkog života u Prizrenu ali i na čitavom Kosovu".
Nakon njegovog pozdravnog govora prikazan je 15-to minutni dokumentarni film sa događajima koji su prethodili ideji o osnivanju nove partije kao i prvi sastanci inicijativnog odbora.
U redovima Konzervativne partije je veliki broj intelektualaca, profesora, doktora, biznismena, sportista, te ljudi iz mnogih branši, gdje je posebni akcenat stavljen na rad sa studentima i omladincima kao i na njihovom zapošljavanju. KP je proizišla iz  bivšeg Gradski odbor Partije prava (Partija Drejtëesis) koji je odlučio da istupi iz te stranke i formira novu stranku. Zvanični dokumenat od CIK-a su dobili 7. februara ove godine kada su i zvanično počeli sa radom.
Uspješan rad Skupštini stranke i riječi podrške za govornicom su partiji uputili: Mahir Jakcillar, ministar javne administracije; Arif Bytyq, predsjednik opštine Mamuša; Nijazi Kryeziju (PDK); Fatmir Kastrati (AAK) ; Zafir Berisha (BK); Lulzim Habiballari (Balli Kombëtar); Lutfi ef. Ballik ispred Islamske zajednice Prizrena, a ispred bošnjačke zajednice Afit Fejza funkcioner Ujedinjene stranke Bošnjaka (USB).  
Prvi svečani dio Izborne skupštine završen je prigodnim koktelom u holu Doma kulture.
Onda je počeo radni dio, gdje je od 160 prijavljenih delegata Skupštini prisustvovalo njih 148. Prvo je izabrano Radno Predsjedništvoa i Komisija za utvrđivanje broja glasova. Onda je uslijedio izbor pedsjednika stranke, usvajanja programa, usvajanje statuta i izbor Upravnog savjeta partije.
U ranim večernjim satima Izborna skupština je završena a za predsjednika Konzervativne partije je jednoglasno izabran Munir Basha.
Predsjednik Munir Basha je ne skrivajući zadovoljstvo uspješno organizovanom Izbornom skupštinom, za naš portal izjavio da bi im na programu pozavidjele i mnoge uspješne političke partije, kako na Kosovu, tako i u regiji.
"Veoma sam zadovoljan organizacijom Skupštine, kako u protokolarnom smislu, tako i u smislu masovnog prisustva ljudi, ali i zbog mnogih političkih predsjednika i predstavnika stranaka koji su nas svojim prisustvom udostojili i ohrabrili. Još je veće zadovoljstvo što su našu Skupštinu pozdravili i stranke na vlasti iz redova albanske zajednice a takođe i predsjednici ali i predstavnici stranaka turske i bošnjačke zajednice, tako da se svima koji su prisustvovali današnjoj Izbornoj Skupštini PK iskreno zahvaljujem. Danas smo izabrali skoro sve strukture koje čine jednu modernu partiju, osim predsjedništva stranke koje ćemo izabrati na narednom prvom sastanku Izvršnog odbora koji će se, vjerujem, održati za nedjelju dana", izjavio je predsjednik Konzervativne partije Munir Basha.
Inače simbol ove stranke je stari platan na "Marašu" kao jedan od starih i prepoznatljivih znakova starog i multietničkog grada  Prizrena koji je znak tradicije, prkosa vremenima, ljepote ali i dugovječnosti, što mnogi građani žele ovoj partiji.