Sastav "Spectrum Concerts Berlin" u Prizrenu

Povodom koncerta sastava „Spectrum Concerts Berlin“ iz Berlina koji će se večeras od 19 časova održati u prostorijama muzičke škole "Lorenc Antoni" u Prizrenu, juče je održana konferencija za štampu na kojoj je organizator predstavio ovaj svjetski sastav.

Sastav je 1988. godine osnovao Frank Dodge američki čelist koji živi u Njemačkoj. Sastav još čine pijanistkinja iz Japana Naomi Niskala, klarinetista iz Holandije Lars Wouters kao i violinista iz Rusije Alexsander Sitkovetsky.
Grupa je nastala sa ciljem da postanu most saradnje sa muzičarima klasične muzike različitih država. Ovim projektom su bili uključeni mnogi muzičari koje se bave klasičnom muzikom, no kako je došlo do održavanja koncerta u Prizrenu.
Naime, vođa ovog muzičkog sastava Frank Dodge je sa svojim kolegama obilazeći mnoge gradove u balkanskim državama i usput snimajući dokumentarni film o tim gradovima, došli su i u Prizren. Prilikom obilaska stare tvrđave Kaljaje, prolazeći pored srednje muzičke škole "Lorenc Antoni" čuli su zvuke violine i klavira te bili iskreno iznenađeni vrhunskim muziciranjem i pjevanjem učenika ove škole. Nakon upoznavanja sa direktorom škole te posjećujući učenike ove škole muzičari ,,Spectruma Berlina“ su bili oduševljeni njihovoim znanjem klasične muzike te ozbiljnošću u radu sa njihovim profesorima.
Upravo je to bio povod za obraćanje medijima jer je njihova želja da sa tim učenicima bude održan koncert klasične muzike, koji će se održati večeras u prostorijama te škole, na radost svih onih koje vole slušati ovu vrstu muzike. Po njihovim riječima ova vrsta projekta biće realizirana u tri faze.
"U prvoj fazi je planiran master-razred i održavanje koncerta sa učenicima ove škole, tokom druge faze odradiće se mnoge aktivnosti u Prizrenu te na osnovu dokumentarca tražiće se donacija za školu, dok se u trećoj fazi namjerava organizovanje koncerta klasične muzike koji bi se održavao jednom godišnje", istakao je vođa ove muzičke grupe amerikanac Frank Dodge.
Direktor škole Zeqir Kryeziju je, između ostalog, izrazio uvjerenje da će posjeta ovih vrhunskih muzičara klasične muzike veoma mnogo značiti učenicima ove škole  koji će naučiti nešto iz njihovih iskustava. 
Na koncertu klasične muzike učenika osnovne i srednje muzičke škole "Lorenc Antoni" i grupe "Spectrum Berlin" će biti izvođena djela Mozarta, Hindemita, Bethovena, Zadeja i mnogih drugih.