Gornji Krstec

U Gornjem Krstecu, u isturenom odjeljenju osnovne škole “9 maj” iz Rapče uprkos pokušaju koordinatora nastave na bosanskom, Adnana Redžeplarija da uspostavi nastavu na bosanskom jeziku po kosovskom planu i programu, a na osnovu zahtjeva roditelja, učitelji iz paralelnog sistema nisu dozvolili otvaranje škole...

Nastavnici u osnovnoj školi u Gornjem Krstecu, istureno odjeljenje osnovne škole “9. maj” iz Rapče, koji rade po srpskom nastavnom planu i programu, nisu dozvolili učenicima u nastavi na bosanskom jeziku, koji rade po nastavnom planu i programu Republike Kosova da uđu u školu.

Direktor škole u Rapči, Nafija Murselji je rekao da su učenici odbijeni da započnu sa nastavom iz obrazloženja da se u toj školi uči samo po planu i programu matične im Republike Srbije.

"Dva učenika koja su ove godine izrazila spremnost da uče po nastavnom planu i programu Kosova, od strane dva nastavnika ove škole, koji rade po nastavnom planu i programu Srbije, nisu dopustila da ovi učenici uđu u školu, s obrazloženjem da se u ovoj školi radi samo po planu i programu Republike Srbije”, rekao je Murselji.

Prema njegovim riječima, bili su uzaludni napori čelnika ove škole kao i roditelja ovih učenika da ih ubjede da otvore vrata škole, pa su onda zatražili pomoć iz Direktorijata obrazovanja, piše Koha.

"Njihovo protivljenje je bilo žestoko i osim što nisu otvorili školska vrata bilo je i vrijeđanja najgorim riječima", rekao je Redžeplari.

U vezi sa ovim slučajem, zvaničnik Kancelarije za zajednice Uzair Hamza krivicu za “hrabrost” paralelnih struktura baca na institucije koje donose odluke, jer, kako kaže, da se djelovalo na vrijeme sigurno da se sada ne bi suočavali sa ovim problemom.

"Cijeli teret institucionalizacije obrazovanja u Gori pada na bošnjačke strukture. Kada bi imali malo veću podršku od opštinskih struktura i onih u obrazovanju, sigurno bi stanje bilo drugačije”, rekao je Hamza.

S druge strane, potpredsjednik opštine Shehadin Tërshnjaku je obećao da će za slučaj Krsteca i drugih koji su se desili na početku školske godine, rješavati u narednim danima.

Adnan Redžeplar, koordinator u nastavi na bosanskom jeziku u Direktorijatu obrazovanja, nakon što je obavješten da su nastavnici u paralelnom (srpskom) sistemu obrazovanja, ne samo u ovoj školi, nego i u drugim školama na području Gore, pravili probleme, naglasio je da je uprkos njihovim naporima tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, školska vrata za bošnjačke učenike ostala zatvorena.