REČANE, 6. jul 2009. - Danas je na poziv Dramsko-humorističkog društva „Merak“ iz Donjeg Ljubinja, nadomak Prizrena,  u Rečanima boravio poznati bosanskohercegovački filmski i pozorišni reditelj, Dino Mustafić.

On je sa zvaničnicima NV sektora, medija i inetlektualcima razgovarao o pripremi održavanja “Dani Sarajeva u Prizrenu”.

“Ovdje sam u Prizrenu na poziv svojih prijatelja u povodu jedne inicijative koja već duže vrijeme postoji i od strane bošnjačke zajednice na Kosovu, i uopšete grada Prizrena, sa jedne strane, i sarajevskih umjetnika koji su prisutni na Kosovu, ali u različitim medijima i u različito vrijeme, sa jednom intencijom da objedinimo jedan program koji će, nadam se,  ubuduće biti multimedijalna prezentacija Sarajeva u Prizrenu, sa nizom zanimljivih programa od književne većeri, pozorišnih pretstava, koncerata tradicionalne i  pop-rok muzike. Dakle, jednoga, ne samo druženja, nego i kontinuiranog prisustva BiH umjetnika u Prizrenu i na Kosovu. U Prizrenu, gradu u kojem je koncentrisana najvećim dijelom bošnjačka zajednica.  Sigurno je da će na neki način to biti jedan dihovni most, jedna duhovna relacija koja će, nadam se, ubuduće biti sve intenzivnija i sveplodotvornija”, kazao je Mustafić.

Sarajevski reditelj je potencirao da pred organizacijom pretstoji “težak i odgovoran posao u kojem treba uključiti što više NVO, političkih partija, vladinih institucija i pojedinaca”.

Inače, ova bi se manifetacija održala dan prije, za vreijeme i dan poslije praznika “Dana Bišnjaka Kosova”, 28. septembra ove godine. 
 

Biografija:

Dino Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Režija i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Opša književnost i bibliotekarstvo. Direktor je Internacionalnog teatarskog festivala MESS -Sarajevo.

Režirao je dikumentarne filmove muzičke i pozorišne  predstave. Njegov prvi igrani film "Remake" po scenariju Zlatka Topčića doživio je svjetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu 2003. godine gdje je izabran među pet najboljih filmova Festivala. Nakon toga film je prikazan na mnogim internacionalnim festivalima, od kojih izdvajamo Montreal, Istanbul, Pariz, Rim, Minhen i San Francisko.

Predstave Dine Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima na ex-jugoslavenskim prostorima, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu i Italiji. Režirao je predstave po tekstovima Sartra ("Zid", "Prljave ruke"), Ionesca ("Nosorog", "Kralj umire"), Mrožeka ("Pješice", "Policajci"), Molijera ("Tartif"), Koltesa ("Roberto Zucco"), Shakespearea ("Macbeth"), Wildera ("Spašeni za dlaku"), Schwaba ("Predsjednice"), Bojčeva ("Pukovnik ptica", "Hanibal podzemni"), Gardnera ("Nisam ja Rappaport"), Villqista ("Helverova noć"), Lohera ("Adam Geist"), Nick Wooda ("Trg ratnika"), Glowackog ("Četvrta sestra"), Martin Mcdonagh (Sakati Billy) i dr.

Nagrade:

Film "Remake" je nagrađen za najbolji debitantski film i najbolje glumačko ostvarenje u San Francisku i nagradom "One future award" u Minhenu.

Predstave "Pukovnik Ptica", "Četvrta sestra" i "Helverova noć" nagrađene su nagrad