Zamjenik premijera Kosova

Zamjenik premijera Enver Hoxhaj izjavio je da će na samitu u Berlinu biti multilateralnih sastanaka i da se ne očekuje dogovor Beograda i Prištine.

"Ovo je multilateralni sastanak koji organizuju Nijemci i Francuzi. Na takvim multilateralnim sastancima ne očekujte da ćete imati sporazum, jer se to nikada ne dešava", rekao je Enver Hoxhaj na konferenciji za medije u Prištini.

Prema njegovim riječima, "glavni fokus će biti dijalog između Kosova i Srbije, ali epilog neće biti postizanja sporazuma."

"Sastanak je multilateralan, možda budu postojale poruke, datumi, prijedlozi, ali ne i sporazum", objasnio je Hoxhaj koji je javnosti govorio i o pravnoj inicijativi kosovske vlade za zakonsko rješenje protiv poricanja ratnih zločina.

Naveo je da je moralni cilj inicijative da se zaštiti dostojanstvo žrtava, porodica i društva uopšte.

"Svrha pravne inicijative je, prije svega, moralna, jer vredi štititi dostojanstvo žrtava, porodica i društva kao takvog", rekao je Hoxhaj.

Preneo je da se ovim pitanjem bavi i platforma vlade i skupštine za dijalog sa Beogradom.

"Platforma je naša pozicija, a pitanje pomirenja i traženja izvinjenja trebalo bi da bude naš stalni zahtjev na stolu", smatra Hoxhaj.

Pod političkom normalizacijom i pomirenjem podrazumjeva uzajamno priznavanje, članstvo Kosova u UN, što su za Hoxhaja "temelji koji mogu dovesti dva društva i dva naroda do pomirenja".

"Zahtjev za izvinjenje mora da ostane na stolu i to su pitanja koja proizlaze iz mandata društva", tvrdi Hoxhaj.

"Ne treba da zaboravimo koliko je Srbija bila žestoka na Kosovu. Ali u svijetu postoje situacije koje su veoma komplikovane. Politička normalizacija mora prethoditi društvenoj normalizaciji", dodao je Hoxhaj.

"Ono što se desilo prije 20 godina nikada i niko ne bi trebalo da zaboravi na Kosovu. A ako se to dogodi, moraće da bude procesuiran", zaključio je Hoxhaj.