Nastavljena plenarna sjednica Skupštine Kosova

U Skupštini Kosova je danas nastavljena plenarna sjednica, na kojoj je na zahtjev Socijaldemokratske partije premijer Ramudh Haradinaj imao interpelaciju o minimalnoj zaradi u privatnom sektoru. Nakon pauze ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka je održao interpelaciju o izgradnji nove elektrane.

Minimalna zarada u prvitanom sektoru može iznositi do 239 eura, rekao je pred poslanicima premijer Haradinaj.

"Postupak donošenja odluka je sljedeći - Socijalno-ekonomski savjet iznosi Vladi prijedlog minimalne zarade. Imali smo prijedlog ranije, ali nismo doneli odluku iz nekoliko razloga, jedan od njih je što veće nije imalo kvorum. Vlada može da donese odluku sljedeće nedjelje. Kao šef Vlade mislio sam na koeficijent 1, odnosno platu od 239 eura", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da je Vlada preduzela određene korake koji će doprineti povećanju koeficijenta.

"Svi smo svijesni da su ekonomski heroji na Kosovu preduzetnici. Znamo da ne možemo povećati minimalnu zaradu bez jačanja. Preduzeli smo određene korake. Ne treba zaboraviti da smo regulisali status javnog sektora. Da bi se regulisao status u javnom sektoru, bilo je neophodno poboljšanje poslovne klime”, rekao je premijer.

Zamenik predsjednika Socijaldemokratske partije je od kolega poslanika zatražio da zahtjev odobre i proslijede Vladi u roku od 30 dana. On je naglasio da bi plate u privatnom sektoru trebalo povećati na 250 eura.

"Od 2011. godine minimalna zarada nije menjana. Tada je odlučeno da ona iznosi 170 eura za zaposlene iznad 35 godina i svega 130 eura za mlađe osobe. Radnici na Kosovu nisu samo siromašni, već i zaboravljeni od strane društva. Podsjetiću, od 2011. plate u javnom sektoru su povećavane tri puta. Zahtjev da se razmotri minimalna plata i status radnika uopšte, upućen je 4. februara ove godine. Prošlo je 72 dana od podnošenja zahtjeva, izgleda da to ne zanima naše institucije”, zaključio je Visar Ymeri.

Ministar rada i socijalnog staranja Skender Reqica je podsjetio da je o ovom prijedlogu u Skupštini raspravljano i krajem 2017. godine, ali je tada, naglasio je, bilo kolebanja.

Nakon pauze je uslijedila rasprava o izgradnji nove elektrane na Kosovu, a ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka je u svjoj interpelaciji naglasio da će njenom izgradnjom biti zadovoljene potrebe za električnom energijom i zagarantovana sigurnost snabdjevanja, stvaranjem održivog izvora energije zasnovanog isključivo na prirodnim resursima, kako bi se izbjegao uvoz i nepredvidivost cijena na regionalnom tržištu.

Poslanici opozicije su imali zamerke oko transparentnosti ovog projekta.

"Pitanje koje je ranije postavljeno bilo je da čak i ako postane funkcionalno, Novo Kosovo će početi sa proizvodnjom 2023. godine, bilo je potrebno osnivanje javnog preduzeća koje će kupiti električnu energiju 2018. godine. Kad god smo na odboru postavljali pitanje, rekli ste da brojke još uvijek nisu konačne, mi kao poslanici i danas ostavljamo građane Kosova u neznanju koliko košta ovaj projekat“, rekla je Hikmete Bajrami, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

"U narednih 20 godina, ako i najbolji poznavaoci ove oblasti izračunaju sve troškove projekta, oni najmanje iznose 5 milijardi eura od učešća građana", rekao je Glauk Konjufca.

Jelena Đorđević, RTK2