Nema tajne agende

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je putem Facebooka najavio da na sastanku u Berlinu neće biti predloženog plana za sporazum između Kosova i Srbije. On je takođe negirao da postoji tajni plan za ovaj sastanak.

"Štaviše, iza ovog sastanka nema tajne agende. Očekujemo da će na kraju sastanak rezultirati opštom retoričkom izjavom unapred dogovorenom između učesnika, koja će, između ostalog, potvrditi barem evropsku perspektivu našeg regiona, produbiti reforme, posebno u oblasti vladavine prava, i koja će naglasiti neophodnost normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, napisao je Tači u postu na Facebooku.
Thaçi je istakao da bi bilo razočaravajuće ako Francuska i Njemačka ne usklade svoje stavove o odluci za liberalizaciu viznog režima za građane Kosova.
"Za Kosovo bi bilo veoma očajno ako na ovom sastanku Francuska i Njemačka ne usklade svoje stavove o odluci o viznoj liberalizaciji za naše građane. Kosovo je i dalje jedina izolovana zemlja u Evropi. Stoga, priča o evropskoj perspektivi Kosova, čak i ako je samo na retorički način, više je nego licemerje", dodao je Thaçi u postu.