Kako spriječiti nasilni ekstremizam

Nastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama na Kosovu snabdjeće se uputstvom kako spriječiti nasilni ekstremizam na Kosovu. U budućnosti se planira i da se uvedu predmeti koji će pospješiti borbu protiv ove pojave.

Uputstvo je izradilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, a projekat su podržale Ambasada Italije i UNDP.

Ministar obrazovanja Shyqyri Bytyqi je na predstavljanju projekta u petak izjavio da je on u skladu sa obavezama iz vladine strategije o spriječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma 2015-2020.

"Obrazovanje igra važnu ulogu u spriječavanju radikalizma, tako što podstiče na razvoj kritičkog razmišljanja kod naših učenika, na izgradnju povjerenja i životne sposobnosti, kako bi se na svijet gledalo iz pespektive globalnog građanina", kazao je Bytyqi.

Upustvo će biti tehnički vodič kako se suočiti sa konkretnim izazovima koji se podstiču nasilnim ekstremizmom u školama. On nudi praktične savjete za nastavnike kako da se suoče sa radikalizmom i nasilnim ekstremizmom na produktivan i direktan način. Takođe su uključeni i primjeri koji su se već desili u kosovskom školama.

"Takvi scenariji imaju preporuke za nastavnike kako da efektivno odgovore na ponašanje učenika o nasilnom ekstremizmu“, kazao je Bytyqi.

Primjera radi, u slučaju da učenici traže od nastavnika da izostanu sa nastave zbog vjerskih rituala, u Upustvu nastavnom osoblju se preporučuje da učenicima treba da se stavi do znanja da poštuju njihovu vjeru, ali da ne mogu da izostaju sa nastave, te umjesto kazne, treba da im se objasne koristi od pohađanja nastave. Uključivanje roditelja u ovo pitanje je takođe predviđeno, ukoliko se ne naiđe na razumijevanje. U upustvu se takođe navodi da su neki od spoljnih znakova moguće radikalizacije odbijanje da se saslušaju različiti stavovi, promjena u ponašanju – antisocijalni komentari, povlačenje, izolacija – nasilno ponašanje nad drugima, osjećaj progona, izražavanje simpatije prema ekstremističkim grupama.

Ministar Shyqyri Bytyqi je dodao da je ovo samo prvi korak u borbi protiv nasilnog ekstremizma u školama, te dodao da UNDP podržava ministarstvo za razvoj kurikule za spriječavanje nasilnog ekstremizma.

"Kurikulum za spriječavanje nasilnog ekstremizma će se fokusirati na to da se učenici zaista usmjere na demokratske vrijednosti, jednakost i mir, promovirajući sveobuhvatni pristup u čijem će centru biti učenik", dodao je Bytyqi.

Ambasador Italije na Kosovu rekao je da u su u srži ovog projekta – škole i obrazovanje koji igraju osnovnu ulogu u formiranju novih generacija i spriječavanju razvijanja nasilnih ideologija te da je ovo samo dio napora koje sve zemlje poduzimaju u vezi sa ovom pojavom.

"Spriječavanje nasilnog ekstremizma je mnogo bolje od borbe protiv ekstremizma", kazao je on.

Ulrika Richardson, stalna predstavnica UNDP-a je kazala da s obzirom da Kosovo ima mladu populaciju, ovo upustvo je važno jer će pomoći mladima u formiranju važnih vrijednosti. Naglasila je dvostruku ulogu interneta u životu mladih ljudi – dok je s jedne strane važan resur, on često može da bude i rizičan za mlade.

Na osnovu zvaničnih podataka, 316 osoba sa Kosova je učestvovalo u stranim konfliktima u Siriji i Iraku a vjeruje se da se tamo još uvijek nalaze oko 140 lica. Na Kosovo se vratilo njih 117.

Odlazak mladih na strana ratišta natjeralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična djela.