Naš glavni strateški partner

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je informisao članove vladinog kabineta o razgovorima Beograda i Prištine koji su vođeni u Briselu 24. juna. Thaçi je rekao da je otvorena finalna faza razgovora na najvišem političkom nivou i da će parlament Kosova biti uključen u ovaj proces, ali i da je mogućnost za kompromise mininmalna. Predsjednik Thaçi je rekao da je Kosovo posvećeno postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom koji bi bio zaključen recipročnim priznanjem.

"Jasno smo stavili do znanja da je Kosovo iscrpelo svoje moguće kompromise koji su dobili konkretan oblik preko Ahtisaarijavog plana, tačnije našeg Ustava i Zakona. Shodno tome mi smo rekli da je mogućnost za dodatne kompromise sa naše strane minimalana. Suprotna strana je takođe iznela svoje stavove o kojima ja ne mogu da govorim, jer bi bilo suprotno etici", rekao je Thaçi.

Thaçi je kazao da je dijalog ušao u završnu fazu i da ima snažnu podršku SAD-a.

"SAD uvijek, u svakoj rundi pregovora imaju svoje predstavnike u Briselu, kako bi koordinisali proces sa strankama u dijalogu i kako bi podržali ovaj proces. Tako je bilo i ovog puta. Imao sam dva radna sastanka sa predstavnicima SAD-a, prije zvaničnog sastanka u Briselu. Ovi redovni sastanci sa našim glavnim strateškim partnerom, kao i ostalim važnim evropskim državama, od značaja su za ovaj proces i koordinaciju naših postupaka u interesu mira i stabilnosti na Kosovu, ali i region", kazao je on.

Thaçi je istako i da je svijestan činjenice da je vlada u saradnji sa predsjedničkim kabinetom i parlamentom povukla početnu platformu kako bi i opozicionim partijama pružila priliku da budu uključene u sastavljanje i odobravanje sveobuhvatne platforme.

"Tako nešto nije postignuto i to je za žaljenje. Nadam se da će lideri političkih partija shvatiti njihovu odgovornost. Ali nešto mora biti jasno svim domaćim akterima koji su uključeni u ovaj proces. Kosovo ima svoje legitimne demokratske državne institucije, prema tome, niko ne može da postavi pod znak pitanja ustavnu i pravnu legitimnost ovih institucija", rekao je predstavljajući izvještaj predsjednik Kosova.

Thaçi je kazao i da će rad delegacije koja učestvuje u dijalogu biti transparentan jer je to obaveza prema građanima.

Dragana Mihajlović, RTK2