Kosovo da izbjegne poziciju Palestine ili Sjevernog Kipra

Predsjednik Hashim Thaçi na konferenciji za novinare u četvrtak kazao da je sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu u nedjelju označio početak konačne faze dijaloga između Kosova i Srbije.

"U ovoj finalnoj fazi imamo za cilj postizanje jednog sveobuhvatnog pravno obaveznog sporazuma o normalizaciji odnosa između dvije zemlje, izgradnji dobrosusjedskih odnosa i recipročnom priznanju", kazao je Thaçi.
On je dodao da je motiv za vođenje dijaloga želja da se za građane Kosova izgradi mir i pruži sigurna evropska budućnost.
Predsjednik Kosova je kazao da Kosovo više od dvije decenije traži dijalog kao jedino sredstvo za rješavanje otvorenih problema u konfliktu između Kosova i Srbije. Tokom cijelog ovog procesa, Kosovo je bilo konstruktivno i otvoreno za svaki sastanak i svaku inicijativu u korist građana.
"Ovaj zamrznuti konflikt između Kosova i Srbije mora da se prevaziđe putem međunarodnog sporazuma", istakao je.
Thaçi je dodao da je i na posljednjem sastanku u Briselu bilo saradnje u pronalasku modaliteta i opcija šta se može postići i šta je nemoguće postići u ovoj fazi dijaloga.
"Ovo je bio samo prvi, početni sastanak i narednih nedjelja i mjeseci, na drugim sastnacima, razgovaraće se o sadržini konačnog sporazuma. Sada je bilo riječi samo o okviru sporazuma. Ništa više. Čekamo poziv visoke predstavnice za sljedeći sastanak, i čekamo da se to desi brzo", dodao je.
Ono što znamo sada jeste da će međunarodni sporazum biti pravno obavezan za sve strane, naveo je Thaçi.
On je takođe pozdravio činjenicu da se cijeli politički spektar na Kosovu, nevladine organizacije i mediji izjasnili pro dijaloga, dodajući da političke partije već vode unutrašnji dijalog o tom pitanju te izrazio nadu da će na kraju odlučiti kako će se uključiti u taj proces.
Vrijeme ide i sporazum treba da se postigne što prije, rekao je i dodao da će na kraju posljednju riječ dati i Skupština Kosova. Thaçi je obećao transparentnost i odgovornost u skladu sa svojim ovlašćenjima i mandatom i izrazio spremnost da građane ili poslanike obavještava o ovoj fazi dijaloga na redovnoj osnovi.
Očekuje da će razgovori biti teški ali dodao da je sporazum neophodan za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije i za ubrzanje evroatlanskog puta.
"Na kraju ovog procesa, treba da se desi recipročno priznanje, u suprotnom, ovi pregovori bi bili besmisleni", dodao je Thaçi.
Dodao je i da je EU zainteresovana da se postigne sporazum, što je uslov za dvije zemlje za članstvo u uniju.
"Ovo je jedna mogućnost koju ne možemo i ne smijemo da izgubimo, u suprotnom ostaćemo u poziciji Palestine ili Sjevernog Kipra", zaključio je Thaçi.