Negativna pojava koja uzima maha

U periodu od osam mjeseci, policija je konfiskovala značajne količine marihuane u školskim ustanovama.

Učenici su najveći korisnici droga i oni koji su mlađi od 16 godina. Samo u roku od osam mjeseci uhapšeno je 152 srednjoškolaca širom zemlje. U svojim akcijama u blizini škola, policija je oduzela više od 4 kg marihuane.

"U roku od osam mjeseci u školskim objektima je oduzeto 63 grama marihuane, 97 grama marihuane u školskom dvorištu i 4 kilograma i 50 grama marihuane u blizini škola. Na perimetru od 350 metara, ali ne u školama, konfiskovano je 12 kilograma i 230 grama marihuane."

Prošle godine, prosječna starost korisnika opojnih droga je opala na 16 godina, za razliku od ranijih godina kada je bila 21 godina.

"Tokom godina pratimo kolika je prosječna starost početka konzumiranja droge, da li ona opada ili raste. Stoga je u posljednje vrijeme značajno opala, na 16 godina, što znači da je ovo prosječna starost kada se započinje konzumiranje droge. Klijenti koji se pojave u našem centru traže liječenje ili neku vrstu pomoći. Ako uporedimo ovu cifru sa 2007. godinom, vidi se prilično velika promjena ili veliki pad u dobi upotrebe droge, na primjer tada je prosječna dob početka konzumiraja droge bila 21 godina, ovo je veliki pad", kaže Safet Blakaj rukovoidilac Medicinsko-psihoterapeutskog centra "Labirint".

Zabrinutost o upotrebi droge od strane mladih izrazio je i Narodni advokat.

"Razlog zbog kojeg smatramo da ova pojava počinje da zabrinnjava je činjenica da je prosečna starost korisnika droga od 2007. godine, koja je bila 21 godina, sada 16 godina. To znači da imamo slučajeve djece koja počnu sa korišćenjem droge od 12 godina", rekla je Edona Hajrullahu iz Kancelarije narodnog advokata.

I institucije Kosova su takođe izrazile spremnost da spriječe ovu negativnu pojavu.