Predstavljeni vremenski rokovi i uslovi

U Vladi Kosova održan je inicijalni sastanak na kome su predstavljeni vremenski rokovi i uslovi za projekte koji će biti finansirani iz IPA fondova 2019. i 2020. godine, u iznosu od 200 miliona eura. Resorna ministarstva mogu konkurisati do kraja jula.

Predstavnici EU informisali su institucije Kosova o rokovima i uslovima konkursa za projekte do 2020. godine. Ministarka za evropske integracije Dhurata Hoxha je izjavila da je cilj vlade da do sredine naredne godine završi IPA programe, kako bi imali dovoljno vremena za narednu fazu, od 2021. do 2027. godine.

"Krajnje je vrijeme, počevši od danas, da započnemo dijalog institucija i EU o idejama koje bi mogle biti podržane. Da odredimo prioritete koje nam pomažu da unaprijedimo naš put ka evropskim integracijama. Pozivam predstavnike institucija Kosova da predlože svoje projekte i da predstave svoje prioritete. Nakon toga, ministarstvo će biti na raspolaganju za saradnju i podršku, kako bi se ti projekti što bolje definisali", rekla je Hoxha.

Luigji Brusa, šef odsjeka za saradnju iz Kancelarije EU na Kosovu ističe da je vrijednost ovog programa započetog 2014. godine 600 miliona eura, od čega je 200 miliona obezbjeđeno za 2019. i 2020. godinu.

"Naša namjera je da pozovemo sva resorna ministartva koja žele podršku IPA fondova da u sljedećih 30 dana predstave svoje prijedloge, kroz ono što mi zovemo akcioni plan, odnosno da date opis projekta koji želite da predstavite. Postoji i novi sektor, a to je zaštita životne sredine, što je veoma važno za Kosovo. Takođe, da pomenem i dva velika poglavlja koja podržavamo - demokratiju i vladavinu prava", dodao je Brusa.

Sredstvima EU biće finasirani i projekti koji se tiču klimatskih promjena, energije, konkurentnosti, inovacija, poljoprivrede, ruralnog razvoja, zapošljovanja, obrazovanja i socijalne politike. Na prvom sastanku je predstavljeno nekoliko projekata resornih ministarstava, koji bi, kako su istakli predstavnici EU, trebalo da budu održivi, čime bi pospješili put Kosova ka EU.

Siniša Kostić, RTK2