Narednog mjeseca izvještaj o ukidanju viza

Delegacija Evropske komisije stigla je na Kosovo kako bi procjenila da li je ispunjen zadnji kriterijum za viznu liberalizaciju, odnosno borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nakon ove posjete, narednog mjeseca se očekuje da izradi izvještaj (preporuku) o tome da li će se ukloniti vize za EU, piše Zëri.

Očekuje se da će posao koji kosovske institucije preduzimaju u pogledu liberalizacije viznog režima vrlo brzo ocjeniti mehanizmi Evropske unije.

To je zato što na Kosovu danas dolazi tehnička delegacija Evropske komisije, koja će dobiti podatke o tome koliko je učinjeno kako bi se ispunio najnoviji kriterijum - borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Shodno tome, u junu se očekuje izvještaj (preporuka) o tome da li će se, ili ne ukinuti vize za Kosovo.

Ministar pravosuđa Abelard Tahiri izrazio je uvjerenje da će Kosovo dobiti pozitivnu ocjenu po ovom pitanju, s obzirom na to da je, po njegovom mišljenju, u tom pogledu dobro funkcionisalo.

Isto važi i za bivšu ministarku za evropske integracije Mimozu Ahmetaj, koja je za "Zëri" ocjenila da će do kraja ove godine građani moći slobodno da se kreću.