Održavao tajne sastanke

Demokratski savez Kosova (LDK) održao je konferenciju za štampu u petak, tražeći od predsjednika Kosova Hashima Thaçija da izvesti parlament u vezi sa njegovom ulogom u dijalogu sa Srbijom, navodeći da on nema mandat da vodi političke razgovore sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

"Thaçi pregovara sa Srbijom bez mandata da vodi ovaj proces", rekla je poslanica i predsjedavajuća parlamentarnog odbora za spoljne poslove, Vjosa Osmani:

"Ne postoji odluka da Predsjednik treba da vodi politički dijalog sa Srbijom. Predsjednik nema mehanizme za primjenu potencijalnih sporazuma, a nema ni ustavnih mehanizama za nadgledanje njegovog rada kao predsjednika. Održao je tajne razgovore i dogovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom dijaloga u Briselu, koji olakšava EU, i na drugim mjestima."

"Pozivamo Predsjednika da se hitno obrati Parlamentu i odredi datum za objašnjenje ovih sastanaka. Mi, kao opoziciona stranka, imamo osnovanu sumnju u vezi sa njegovim sastancima sa Vučićem i temama o kojima su razgovarali, kao što je tema o podjeli Kosova."

Osmani je takođe rekla da Vlada Kosova nema strategiju o dijalogu sa Srbijom.

"Vlada nema ideju kako da pristupi izradi konačnog sporazuma sa Srbijom. Parlament treba da donese rezoluciju koja jasno postavlja crvene linije u dijalogu sa Srbijom," rekla je ona.

Osmani je kritikovala vladu na čelu sa Ramushem Haradinajem, rekavši da je to vlada "izolacije" i "izolovana" vlada.