Jedna tačka dnevnog reda

Skupština Kosova danas bi trebalo da održi sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda - ratifikovanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Odluku o održavanju sjednice donelo je u petak, 16. februara, Predsjedništvo Skupštine Kosova, bez prisustva predstavnika Srpske liste, ali i bez podrške člana iz radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje".

Iz ovog pokreta saopšteno je da će na sjednici Predsjedništva "Samoopredjeljenja" biti razmotrene mjere i načini suprotstavljanja namjeri vladajuće koalicije da bude ratifikovan sporazum kojim se, kako je navedeno, legalizuje "otimanje 8.200 hektara teritorije Kosova".

Srpska lista je ranije saopštila da neće učestvovati u procesu demarkacije Kosova i Crne Gore.

Ako Sporazum bude ratifikovan, Kosovo nikada više neće moći da vrati teritoriju u rejonu Čakora i Žljebina.

Predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Kosova Hashim Thaçi potpisali su u petak, 16. februara, u Podgorici zajedničku izjavu kojom su pozvali parlament u Prištini da ratifikuje sporazum o demarkaciji.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore saopšteno je da su se Vujanović i Thaçi sastali u vili "Gorica" u namjeri da ohrabre Skupštinu Kosova da ratifikuje sporazum potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine.