Sporazum otvara put za Kosovo ka EU

Zamjenik premijera Kosova Fatmir Limaj govorio je u emisiji za "Klan Kosova" nakon postizanja sporazuma o demarkaciji granice.

Limaj, koji je preuzeo obavezu da pronađe rješenje za demarkaciju, rekao je da postizanje sporazuma otvara put za Kosovo ka EU.

Limaj je dodao da je tokom posjete Crnoj Gori vidio dobru volju crnogorskih lidera da se postigne sporazum i da se prevaziđe blokada.

"Sjeli smo kao dvije prijateljske zemlje da pomognemo jedni drugima. Kosovo je u zastoju i u ovoj situaciji ocjenili smo da moramo da pronađemo rješenje za sporazum. Rješenje je da se pronađu zajedničke tačke koje će da odblokiraju situaciju", izjavio je Limaj za "Klan Kosova".

Limaj je takođe izjavio da je ovaj sporazum u interesu zemlje i da daje priliku stručnjacima da razmotre sporne tačke.

Na pitanje ko je zaslužan za ovaj sporazum, Limaj je odgovorio da nije važno ko je zaslužan, važno je potpisivanje sporazuma i dodaje "samo smo obavili našu dužnost i zaslužne su sve političke strukture u zemlji. Bez zajedničke volje ne bismo došli do ovdje".

Zamjenik premijera očekuje da će eksperti koji su se protivili sporazumu biti dio radnih timova.

"Učinjen je finalni korak kako bismo imali šta da ponudimo Skupštini Kosova. Ono što je postignuto je zlatna sredina i ja sam uvjeren da poslanici Skupštine Kosova neće morati da glasaju za sporazum ne znajući za šta glasaju. Želimo sporazum koji poštuje interese obje zemlje. Ovim sporazumom su pobjedili građani obje zemlje. Dvije Skupštine glasaju nešto što je u interesu njihovih zemalja, bez kršenja interesa u njihovim zemljama", dodao je Limaj.