Besplatni javni prevoz

Zagađenost vazduha u Prištini dostigla je alarmantan nivo zbog čega je Nacionalni institut za javno zdravlje pozvao građane da smanje kretanje po gradu, naročito u jutarnjim i večernjim satima. Ovim povodom Predsjedništvo Kosova je zakazalo Vanrednu sjednicu Skupštine za sutra u 15 sati a zakazan je protest u 12 sati pred nacionalnim pozorištem!

Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da sutra održi vanrednu sjednicu povodom alarmantnog nivoa zagađenja vazduha, a putem socijalnih mreža, na isti dan je zakazan i protest protiv zagađenosti sa kojeg će se poslati poruka centralnim i lokalnim vlastima da se bave ovim pitanjem.
U međuvremenu, Opština Priština je u saradnji sa Ministarstvom sredine u ponedeljak veče donjelo odluku da se od 31. januara u periodu kada je visoka zagađenost vazduha, od 06:00-09:00 i od 16:00-22:00 umanji upotreba automobila u nekoliko naselja grada, dok će se građanima pružiti besplatni javni prevoz. U tom periodu, biće zabranjen ulaz u Prištinu vozilima koji dolaze iz drugih gradova, s time što će im se obezbjediti mjesto parkinga van grada. Takođe će se uvesti i par-nepar vožnja u gradu. 
Nacionalni institut za javno zdravlje pozvao je građane da ne otvaraju prozore, kao i da koriste maske u slučaju izlaska.
Glavni uzroci zagađenja vazduha na Kosovu su termocentrala u Obiliću, vozila i sagorevanje ogreva u domaćinstvima.