Zvanični zahtjev

U Vladi Kosova nema jedinstva u vezi sa ukidanjem zakona o Specijalnom sudu za zločine OVK, prenio je danas dnevnik Koha ditore.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je ranije da je prijedlog tog zakona "vlasništvo" Skupštine Kosova i da mišljenje vlade o inicijativi za ukidanje Specijalnog suda nije toliko relevantno ali da će vlada, kada dobije inicijativu, poštovati sve standardne procedure i izjasniti se o njoj.
"Postoje standardne procedure koje su se u prošlosti koristile u sličnim situacijama. Međutim, ne možemo odgovoriti koji će biti postupak u ovom slučaju dok ne dobijemo zvanični zahtjev od skupštine", rekao je Haradinaj juče u Uroševcu.
Generalni sekretar Vlade Kosova Fitim Krasniqi potvrdio je da je inicijativa juče popodne stigla do vlade i dodao da će biti dostavljena Ministarstvu za integracije i Ministarstvu finansija kako bi ti resori dali svoja mišljenja o njoj.
"Nakon što ta ministarstva daju svoje mišljenje, vlada će u skladu sa tim donijeti stav i svoje mišljenje prosljediti Skupštini Kosova", rekao je Krasniqi.
Vlada Kosova ima 30 dana da dostavi mišljenje parlamentu ali može i da odluči da se ne izjašnjava o inicijativi.
Takav postupak vlade ne može zaustaviti inicijativu, pošto prema poslovniku o radu Skupštine Kosova takve inicijative najkasnije u roku od 60 dana treba da se nađu na dnevnom redu parlamenta.
Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je juče da peticiju sa potpisima 15.000 građana o ukidanju Specijalnog suda uputi parlamentarnoj komisiji za predstavke i peticije, koja treba da se izjasni o toj inicijativi.