Krajem godine kamen temeljac

O sporazumu o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo", kao i budućnosti energetskog sektora razgovarali su ministar za ekonomski razvoj i predsjednik privredne komore Kosova, u prisustvu predstavnika privatnog biznis sektora.

Ministar za ekonomski razvoj je najpre delegaciju detaljnije informisao o pojedinim djelovima ugovora, a zatim i objasnio šta se može očekivati u energetskom sektoru.

"Objasnio sam detalje ugovora, kao i očekivanja u sektoru energetike, kako na polju obnove i energetske efikasnosti, tako i o zajedničkom tržištu s Albanijom. Ja mislim da je ugovor za elektranu "Novo Kosovo" pravi korak za budućnost naše zemlje", rekao je ministar Valdrin Lluka.

Da će ovaj projekat doprineti otvaranju novih radnih mjesta uvjeren je i predsjednik Privredne komore Kosova, koji je poručio da politička stabilnost može osigurati ekonomski razvoj.

"Nadam se da će od 500 do 700 ljudi biti angažovano nakon završetka ove termoelektrane. Smatram da je za Kosovo ovaj projekat od velikog značaja, ne treba na to gledati samo sa strateškog aspekta, jer koliko je bitan strateški, toliko su bitni i ekonomski i socijalni aspekti. Osim toga imamo i komponentu integracije i mi ćemo kao komora dati sve od sebe da projekat bude implementiran. Apelovaćemo i na institucije da daju glas, jer to treba da prođe kroz Skupštinu, a Kosovo jednostavno nema više vremena za eksperimente, mora konkretno da se sprovede ovaj veliki projekat, jer je nezavisnost sa ekonomskog gledišta mnogo bitnija od političke nezavisnosti", rekao je Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova.

Gërxhaliu je naglasio da je važno i to što je potpisani ugovor dostupan građanima Kosova i izrazio uvjerenje da će već krajem godine biti postavljen kamen temeljac za izgradnju nove termoelektrane.

Jelena Đorđević, RTK2