Na privatnoj audijenciji

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, dočekan je danas na privatnoj audijenciji od strane Svetog Oca, Papa Franje u Svetom sjedištu u Vatikanu.

Thaçi je istakao da Kosovo nastavlja da čuva strpljenje, vjeru i vrijednosti koje imamo kao društvo, ljubav i solidarnost u porodici i u društvu, poštovanje dostojanstva svakog lica, toleranciju i saradnju.

"Vatikan je vodič i motivator da ostanemo nepokolebljivi u zaštiti i promovisanju ovih vrijednosti. Zato smo mi i ponosni na Majku Terezu, jer niko nije bolje od nje štitio i širio ove vrijednosti svuda po svijetu“, dodao je on.

Predsjednik Thaçi je izrazio radost i zahvalnost što je Kosovo izgradilo prijateljski odnos sa Svetim sjedištem.

"Ali, želimo da se podignu na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svijetu“, istakao je Thaçi.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, obavjestio je Svetog Oca o konsolidovanju kosovske države, o suživotu među različitim zajednicama i vjerama.

"Kosovo je primjer dijaloga između zajednica i vjerskog suživota“, dodao je on.

Thaçi se zahvalio Svetom Ocu na podršci koju je Vatikan pružao Kosovu u gajenju mira i demokratije.

"Srećni smo što je na početku mjeseca ordinirana Katedrala Majke Tereze na Kosovu. Hvala vam što se poslali njegovu eminenciju kardinala Ernesta Simona“, dodao je on.

Predsjednik je obavjestio Papu o organizovanju godišnje konferencije, “Inter-Faith Kosova”, na kojoj se vjerski poglavari, akademici, političari, naučnici, a među njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenju dijaloga među vjerama u čitavom svijetu.

Predsjednik Hashim Thaçi, obavjestio je Svetog Oca, Papa Franju i o osnovanju Komisije za istinu i pomirenje.

"Cilj je da zaključimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje", potvrdio je predsjednik.

On je dalje rekao da odvija dijalog sa Srbijom radi izgradnje dobrih susjedskih odnosa, normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja.

"Dakle, radimo da promovišemo, na Kosovu, u regionu i u svijetu, vrijednosti kao što su mir, dijalog, saradnja, tolerancija, suživot. Ovo je današnje Kosovo iako mnogi još uvijek pamte Kosovo iz prošlosti, ratno i razarajuće“, rekao je on.

Na kraju, predsjednik Thaçi je Svetom Ocu još jednom preneo srdačan poziv svih građana, da posjeti Kosovo.