Registracija od oktobra 2017. godine

Ambasada SAD u Prištini sa zadovoljstvom objavljuje da će od oktobra 2017. početi sa procesuiranjem zahtjeva za vizu raznovrsnosti (DV) za stanovnike Kosova za program 2018. U prethodnim godinama, DV aplikacije je procesuirala Ambasada SAD u Skoplju, Makedoniji, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu "JUGpress".

"Pošto Ambasada SAD u Prištini nastoji da pruža visok nivo usluga Kosovarima koji su podnosioci zahtjeva za vize i prepoznaje poteškoće u odlasku do Skoplja, odlučila je da proširi vizne usluge koje se nude u Prištini.

Programom 'Useljeničke vize za raznovrsnost' (DV program) godišnje je dostuno do 50.000 useljeničkih viza koje se izvlače slučajnim izborom među svim prijavljenim kandidatima koji su iz zemalja sa niskom stopom imigracije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lica koja su se prethodno prijavila za program 2018. su obavještena putem internet stranice – Electronic Diversity Visa (E-DV) o tome da li su izabrana za dalje procesuiranje u programu useljeničke vize za raznovrsnost (DV).  Svi ovi podnosioci zahtjeva će zatim biti intervjuisani od strane službenika konzulata i imaće priliku da dokažu da ispunjavaju uslove za dobijanje vize. U većini slučajeva, odobrene vize se mogu preuzeti u Ambasadi dva radna dana nakon intervjua.

Online registracija za program 2019 počinje u utorak, 3. oktobra, 2017.  u podne, i završava se u utorak, 7. novembra 2017. u podne, istočno standardno vrijeme (EST).

Zaintresovani podnose svoje zahtjeve elektronskim putem, preko internet stranice Electronic Diversity Visa (E-DV) website na www.dvlottery.state.gov u toku perioda za prijavljivanje. Prijave koje su podnete sa zakašnjenjem ili pismene prijave neće biti prihvaćene. Zakon dozvoljava samo jednu prijavu po osobi ili za svaku osobu tokom svakog perioda za prijavljivanje.

Prijavljivanje za DV program je besplatno. Podnosioci zahtjeva se snažno ohrabruju da sami popune formular za prijavu, bez pomoći konsultanta za vize, agenta za vize ili drugih osoba koje nude pomoć. Podnosioci zahtjeva moraju zadržati potvrdnu stranicu i jedinstven konfirmacioni broj koji će dobiti nakon podnošenja svojih prijava. Početkom maja 2018, podnosioci zahtjeva mogu koristii ovaj broj kako bi provjerili njihov status na internet stranici E-DV.

Ambasada SAD u Prištini će nastojati da pruža dodatne vizne usluge tokom naredne godine. Molim vas pratite Ambasadu preko Facebooka za sve novosti. Pitanja možete poslati na PristinaVisas@state.gov.

VAŽNE NAPOMENE

• Podsnosioci zahtjeva moraju doći ne ranije od 15 minuta prije početka zakazanog intrevjua. Velike tašne, laptopi ili oružje su zabranjeni u Ambasadi. Da bi olakšali bezbjednosnu provjeru, podnosioci zahtjeva bi trebalo da razmisle o tome da ostave elektronske uređaje kod kuće.

• Pazite se prijevare! Ambasada ne obavještava podnosioce zahtjeva za DV vize putem maila da su "dobitnici vizne lutrije". Jedini način na koji podnosioci zahtjeva mogu saznati da li su izabrani jeste provjerom njihovog statusa na internet stranici E-DV. Za više informacija molim vas posjetite sledeći link:  https://travel.state.gov/content/visas/en/general/fraud.html

•  Više informacija o procesu vize za raznovrnost možete pronaći ne sljedećoj internet stranici ambasade: https://xk.usembassy.gov/visas/diversity-visa/, navodi se u saopštenju iz ambasade SAD u Prištini.