Prirodna bogatstva, kulturna baština...

"Održivi turizam instrument za razvoj" ovogodišnji je slogan turističke organizacije UN koja promoviše vrijednosti i potencijale turizma. Kosovo ima izuzetan turistički potencijal na čijoj je promociji potrebno raditi što više.

Kosovo je bogato prirodnim bogatstvima i jedinstvenom kulturnom baštinom, što predstavlja veliki turistički potencijal. Turistička kompanija "PR Solutions" iz Prištine nedavno je izradila platformu u cilju promocije turističkih destinacija.

"Turizam na Kosovu ima veliki potencijal, ali je tek u početnoj fazi. Kosovo je okruženo planinama, jezerima, rijekama, mostovima, tvrđavama, ima historijski i kulturni značaj i prelijep pejzaž. Naša platforma teži da te informacije plasira svima koji su zainteresovani. Najčešće traže aktivnosti, atrakcije, pa i historijske i religiozne spomenike, a toga imamo dosta, primjer je manastir Gračanica, zatim tvrđave u Prizrenu, Zvečanu“, istakla je u izjavi za RTK2 Veronika Ismajli, menadžer projekta.

Turizmu u opštini Gračanica znatno je doprinelo osnivanje Turističke organizacije čiji se predstavnici trude da pored, manastira Gračanice i arheološkog nalazišta Ulpijana, prošire svoju ponudu.

"Promovišemo na sajmovima i manifestacioni turizam, tako da ima nekoliko tradicionalnih manifestacija. Takođe trudimo se da napravimo nove turističke atrakcije koje bi zadržale turiste, pošto je naš cilj da turisti, osim što dođu u Gračanicu i prenoće bar jednu noć, što bi dodatno uticalo na ekonomski razvoj same opštine. Dalji ciljevi, kroz razvoj strategije koju imamo je proširenje turističke ponude kako na okolne opštine, najviše se fokusiramo na Novo Brdo, tako i na Veliku Hoču i manastire na Kosovu", istakao je Boban Petrović, direktor TOG.

U cilju podizanja svijesti o značaju kulturnog nasljeđa u svojoj opštini, predstavnici TOG, u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizuju edukativne ture za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Lepine je veoma obradovala ova ideja.

"Ja sam ranije dolazio u manastir, ali nisam toliko opširno znao o njemu, ovo mi je veoma važno jer je ovo bila velika građevina koja i danas ima veliki značaj", rekao je Milutin Slavić.

"Prolazila sam pored Ulpijane, ali nikad nisam bila, mnogo mi je drago što sam ovdje došla sa svojim drugarima i nastavnikom historije da nam objasne šta je ovde nekad bilo", istakla je Miljana Slavić.

Povodom Svjetskog dana turizma, visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija, poslali su poruke turistima širom svijeta, sa ciljem doprinosa podizanju svijesti o značaju turizma, odnosno njegovih društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih vrijednosti.

Jelena Đorđević, RTK2