Noćas u drugom čitanju

Skupština Kosova usvojila je noćas u drugom čitanju zakon o Trepči. Od 93 prisutna popslanika 79 je glasalo za, 14 je bilo uzdrzano, niko nije bio protiv.

Odmah nakon usvajanja nacrta zakona u prvom čitanju, poslanici Srpske liste napustili su juče skupštinsku salu i za njih je to zasjedanje parlamenta tada bilo završeno.

Maratonska sjednica trajala je od juče u 10. sati.

Nakon usvajanja Nacrta zakona o Trepči u prvom čitanju, Skupština je nastavila sjednicu nakon ponoći, jer da bi zakon bio usvojen, mora da prođe i drugo čitanje.

Raspravu i drugo čitanje zakona predsjednik Skupštine bio je zakazao za 20:30, ali sjednica je počela kasnije poslije ponoći.

Čekalo se da o 20 amandmana na taj zakon raspravljaju odbori za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju.

Zakon, pored 80 odsto vlasništva vlade u Prištini nad Trepčom, i formiranja novih radnih jedinica, od kojih bi ona na Sjeveru bila "Rudnik sa flotacijom Leposavić-Kopaonik", predviđa i ulazak vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Nacrt zakona o Trepči, odlukom većine glasova poslanika, bio je i jedina tačka dnevnog reda zasjedanja.

O zakonu je pred poslanicima govorio premijer Isa Mustafa, koji je istakao da je Trepča "vlasništvo Kosova".

On je izneo detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdivši ranije navode srpskih predstavnika da će Trepča Sjever biti - ugašena.

Poslovne jedinice Trepče, prema ovom zakonu, bile bi Trepča flotacija - Stari Trg, Rudarstvo sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo i rudnik sa flotacijom Kopaonik - Leposavić.

"Zakon ostavlja mogućnost, nakon studije izvodljivosti, za osnivanje i otvaranje drugih poslovnih jedinica Trepče, kao što su metalurgija olova i cinka, hemijska industrija, kao i druge, za koje se procjenjuje da imaju ekonomsku rentabilnost i da otvaraju mogućnosti za optimalno povlačenje privatnog kapitala, bilo kroz partnerstvo, direktne investicije, zajednička ulaganja ili prodaju akcija", rekao je Mustafa.

On je dodao da će Trepča u skladu sa ovim zakonom biti organizovana kao akcionarsko društvo, u kojem će glavni akcionar biti vlada sa 80 odsto akcija, dok će 20 odsto akcija biti vlasništvo zaposlenih u Trepči.

Usvajanju zakona su se, sa druge strane, protivili poslanici Srpske liste navodeći da neće glasati za ovaj zakon.

"Cjelokupna srpska zajednica koja živi na Kosovu, kao i mi, parlamentarni predstavnici Srpske liste, duboko smo uvjereni da će predloženi Nacrt zakona o Trepči, u čijoj izradi nije učestvovao ekspertski tim srpske zajednice, ugroziti u velikoj mjeri egzistencijalni opstanak radnika Trepče i time praktično ugroziti većinski srpsko stanovništvo koje živi u opštinama gdje se nalaze najveća nalazišta rude i minerala, prateća infrastruktura, brojni objekti od javnog interesa i stambene jedinice koje su građene na zemljištu ovog ogromnog ekonomskog giganta", naveo je predsjednik liste Srpske Slavko Simić.

On je dodao i da se samo pristupom koji bi uključivao dogovor sa srpskim predstavnicima i menadžmentom Trepče sa Sjevera može pronaći održivo rješenje za kombinat i ostvariti "cilj ekonomski stabilnog razvoja svih zajednica, a samim tim i ostvariti dugotrajna politička stabilnost".

"Današnji predloženi Nacrt zakona o Trepči za nas, kao i za srpsku zajednicu i 3.000 radnika Trepče je neprihvatljiv, i mi kao parlamentarna grupa insistiramo da se pitanje Trepče riješi kroz dijalog, a ne usvajanjem zakona koji ima jednostranu pravnu osnovu", naveo je on.

Poslanik Srpske Nenad Rašić rekao je da Nacrt zakona o Trepči politički motivisan, ocjenivši da će ostati mrtvo slovo na papiru i da neće uticati na ekonomski razvoj.

Rašić je naglasio da će Nacrt zakona o Trepči, odnosno njegovo eventualno usvajanje "preko koljena", uništiti komunikaciju sa Srbima na sjeveru Kosova.

"Ovaj zakon ce uništiti komunikaciju sa Srbima na sjeveru jer oni nikada nisu dobili alternativu. Jedini njihov izbor je bio Trepča", kazao je Rašic, zatraživši od premijera Mustafe da kaže s kim je od Srba sa sjevera razgovarao o Flotaciji 3 u Leposaviću.

On je podsjetio da poslanici Srpske liste nisu imali nikakvu komunikaciju sa predstavnicima vlade što se tice Nacrta zakona o Trepči, ali ni kada je u pitanju ratifikacija sporazuma o graničnoj liniji sa Crnom Gorom.

Najviše kritika na račun zakona iznelo je opoziciono Samoopredjeljenje, koje tvrdi da se ovim zakonom utire put za prodaju Trepče.

"Budućnost Trepče je da se proda dio po dio, kao lopov koji ukrade automobil i kasnije ga proda u djelovima. Da se danas brzo, brzo odobri i da se onda odobri u drugom čitanju, kako bi je se otarasili. Onaj ko je pročitao zakon vlade, čak i da ne želi, shvata da je to istina. Možda se neće prodati sutra, ali hoće ubrzo, jer zakon to predviđa," naveo je lider Samoopredjeljenja Visar Ymeri.