Veliki uticaj na političku scenu Kosova

"Stranke koje će najviše biti pogođeni funkcionalizacijom Specijalnog suda su stranke koje u svojim redovima, u njihovom članstvu su uglavnom bivši vojnici OVK", rekao je u izjavi za "Indeksonline" advokat Tomë Gashi.

Na pitanje koliko će osnivanje ovog suda uticati na političku scenu Kosova, Gashi kaže da će imati uticaj, ali u velikoj mjeri, kako je rekao, zavisi od profila onih koji se mogu teretiti.

"Što veći bude profil onih koji bi mogli biti optuženi, veći će biti uticaj na cijelu političku sferu na Kosovu", dodao je Gashi, prenosi portal "Indeksonline".

Citirajući glavnog tužioca ovog suda, Davida Schwendimana Gashi je rekao da njega i sud ne zanima da li će podizanje ovih optužnica dovesti do političkih previranja na Kosovu.

"Čak je i on sam priznao da će biti prevelikog političkog uticaja kada se budu podigle prve optužnice. Čak i dijete zna da je Specijalni sud, čiji je izvor formiranja, izvještaj Dika Martija, a u samom izvještaju, koji je pretvoren u pravni dokument su nekoliko ljudi po imenu i prezimenu koji sigurno neće biti prvooptuženi. Međutim, dokument ima veliku težinu", rekao je Gashi.

Inače, u izvještaju Švicarca Dicka Martyja većina optuženih su dio Demokratske partije Kosova (PDK).