Vjeruje da ima i mnogo neprijavljenih slučajeva

Prema podacima iz izvještaja o potencijalno etnički motivisanim incidentima, u 2015. godini je bilo procesuirano ukupno 11 takvih slučajeva. Prema izvještaju OSCE-a u 2015. godine, bilo je 479 incidenata koji negativno utiču na bezbjednost

Zvanični podaci nadležnih institucija ukazuju da je etnički motivisanih incidenata između Albanaca i Srba na Kosovu sve manje, ali se vjeruje da ima i mnogo neprijavljenih slučajeva zbog nepovjerenja u zvanične organe, zaključak je izvještaja o „Potencijalno etnički motivisanim incidentima: Izazovi u definisanju i izvještavanju” predstavljenog danas u Prištini, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvještaj je uradila nevladina organizacija Evropski centar za manjinska pitanja Kosovo (ECMI Kosovo) u okviru projekta Koalicije ”Jednaka prava za sve”, koji finansira EU i kojim rukovodi Evropska unija na Kosovu.

Thomas Gnocchi, šef Odjeljenja za politiku, ekonomiju i evropske integracije Kancelarije EU na Kosovu je izjavio da će ovaj projekat trajati četiri godine i da ima za cilj da se podrže marginalizovane grupe, što je jako važan i za dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji se odnosi na zaštitu prava čovjeka i zaštitu manjina od diskriminacije na terenu.

“Važno je da se sve zajednice na Kosovu bez obzira na etničku pripadnost osjećaju bezbjedno tamo gdje žive i da imaju povjerenja u institucije koje ih štite. Zato je važno riješiti ove slučajeve i počinioce izvesti pred lice pravde”, kazao je Gnocchi.

Po njegovim riječima, često se zbog nepovjerenja u organe reda incidenti sa potencijalnom etničkom osnovom uopšte ne prijavljuju i Kancelarija EU na Kosovu ohrabruje sve žrtve da se prijavljuju.

Adrian Zeqiri, izvršni direktor organizacije ECMI Kosovo, predstavljajući izvještaj istakao je da je jako problematična tačna definicija etnički motivisanih incidenata i zločina. On je ocjenio da je jako važno za stabilnost Kosova da se ti zločini prijavljuju i da se gone na adekvatan način, jer to utiče na percepciju bezbjednosti kod stanovništva, a posebno kod srpske manjine.